België leende nooit goedkoper

AP
De Belgische langetermijnrente is naar het laagste niveau ooit gezakt. Dat bevestigt Jean Deboutte, directeur bij het Agentschap van de Schuld.

Nadat de rente deze week onder de 2 procent was gezakt, daalde de tienjaarsrente woensdag op een bepaald moment naar 1,89 procent. Het vorige laagterecord lag iets boven 1,9 procent, bereikt in mei 2013.

Een tienjaarsrente van 1,89 procent houdt in dat indien België vandaag op tien jaar geld zou lenen, ons land daar dergelijke rente voor zou betalen.

De dalende rente is geen Belgisch fenomeen, want komt ook in de andere Europese landen voor. De aangekondigde maatregelen door de ECB liggen aan de basis van de dalende rente.

De lage rente is goed nieuws voor de begroting van dit jaar, want laat toe dat "enkele tientallen miljoenen euro's" kunnen worden gespaard, aldus Deboutte. Het bedrag zou wel eens kunnen oplopen tot 100 miljoen euro.

Deboutte nuanceert ook. Een normale economische situatie met normale rentes zou wellicht wel beter zijn voor de Belgische economie.