België heeft nog steeds op één na hoogste belastingdruk voor bedrijven in Europa

BELGA
De totale belastingdruk op bedrijven in België is vorig jaar iets toegenomen, van 57,1 procent tot 57,7 procent. Dat is opnieuw het op één na hoogste cijfer in Europa. Alleen Frankrijk doet het nog slechter, zo blijkt dinsdag uit de jaarlijkse studie 'Paying Taxes' van consultancybedrijf PwC.

Samen met de Wereldbank bekijkt PwC onder meer de belastingdruk voor een doorsnee industrieel bedrijf in 190 economieën. Dankzij de taxshift, met onder meer de verlaging van de werkgeversbijdrage op lonen, daalde de belastingdruk in België in 2016 van 58,7 procent tot 57,1 procent. Daarmee stonden we op de tweede plaats na Frankrijk, en die stek behoudt België dus in 2017, gevolgd door respectievelijk Italië, Griekenland en Oostenrijk.

Bijna 18 procent boven Europees gemiddelde

Wereldwijd bedraagt de gemiddelde totale belastingdruk voor bedrijven 40,4 procent, een cijfer dat stabiel gebleven is ten opzichte van 2016. Voor Europa (EU en de landen van de Europese Vrijhandelsorganisatie EFTA) komt dat cijfer uit op 39,3 procent (39,5 procent in 2016). Het gaat om allerlei taksen die een bedrijf moet betalen: op winst en arbeid, de vennootschapsbelasting enzovoort. De btw is niet meegerekend.

Behalve de belastingdruk onderzoekt PwC in zijn studie ook drie andere parameters: de tijd nodig voor de aangifte, het aantal belastingbetalingen per jaar en een indicator over wat na de aangifte gebeurt (btw-teruggave, fiscale controle). Daar scoort België telkens wel beter dan het Europees gemiddelde. Een aangifte duurt in ons land gemiddeld 136 uur (Europees gemiddelde: 161 uur) en er zijn 11 betalingen (Europees gemiddelde: 12).

Automatisatie 

Volgens Patrick Boone van PwC was 2017 een overgangsjaar. Het is volgens hem belangrijk dat België zich blijft focussen op het cijfer van de belastingdruk. De belastingadministratie werkt zeer goed in België, maar de andere landen benen ons stilaan bij en we dreigen dit voordeel kwijt te spelen. De fiscus zou daarom meer moeten inzetten op automatisatie en self-service, zoals bij Tax-on-Web voor particulieren. Tot slot zou België volgens Boone moeten nadenken over de zware sociale lasten voor de bedrijven en een manier moeten vinden om daarin competitiever te worden met het buitenland. 

Boone pleit voor een verdieping van de taxshift en verdere vereenvoudiging. 
75 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean-Pierre Browaeys

  De belasting op bedrijven is hier niet te hoog. Zij is in andere landen te laag. Oneerlijke concurrentie noemen ze dat. Europa solidair? Laat me niet lachen.

 • jo vandenberghe

  Dat is de theorie toch,de praktijk zet de burgers met stip op een.Wegens niet anders kunnen dan belastingen betalen.

 • marc van cauter

  Bedrijven en werknemers betalen het meest op arbeid van gans de wereld , maar we krijgen er dan ook de meeste regeerde snullen voor van gans de wereld, kwestie van weten wat we willen Land is er enkel veilig voor criminelen en gelukzoekers Mei 2019 : hou jullie bretellen maar al vast

 • Erik Desloover

  belastingen maken een land kapot , met kan alles plat belasten tot het geld op is en de bevolking in opstand komt zoals nu de gele jasjes , respect voor deze mannen

 • Erik Desloover

  tja en de werknemers dan 55% op loon