België heeft grootste begrotingstekort in eurozone

Premier Sophie Wilmès.
REUTERS Premier Sophie Wilmès.
In 2020 stevent het begrotingstekort in België af op 2,3 procent van het bruto binnenlands product. Dat heeft de Europese Commissie geraamd in haar economische herfstprognoses. Ons land is daarmee, samen met Italië, de slechtste leerling in de hele eurozone. “Dit toont nog maar eens de absolute noodzaak om zo snel mogelijk een regering met volheid van bevoegdheden op poten te zetten”, reageert minister van Begroting in de regering van lopende zaken David Clarinval. “Er is genoeg tijd verloren.”

De voorbije lente, toen de federale regering al ruim vier maanden in lopende zaken was beland, verwachtte de Commissie nog dat het begrotingstekort zou stijgen van 0,7 procent in 2018 tot 1,3 procent in 2019. Nu raamt ze dat tekort op 1,7 procent. Bij ongewijzigd beleid zou het deficit in 2020 verder stijgen tot 2,3 procent, en tot 2,6 procent in 2021.

“Dit toont, als dit nog nodig was, de absolute noodzaak aan om zo snel mogelijk een regering met volheid van bevoegdheden op poten te zetten”, stelt Clarinval vast. De nieuwe regering moet volgens de MR-minister “een sanering hervatten die verenigbaar is met een beleid waarbij de werkgelegenheid wordt gestimuleerd en er economische structurele hervormingen worden doorgevoerd. ”In afwachting mag de situatie niet verergeren door “budgettaire avonturen aan te gaan met nieuwe uitgaven die geen deel uitmaken van een globaal en verantwoord kader”, concludeert hij.

Binnen de eurozone kampt Frankrijk in 2019 met de grootste budgettaire problemen. Het tekort dreigt er dit jaar opnieuw boven de drempel van drie procent uit te komen, maar voor 2020 zou dat terugvallen naar 2,2 procent. Ook Italië en Spanje blijven dit jaar tekorten van meer dan twee procent optekenen. Het gemiddelde begrotingstekort van de eurolanden zou dit jaar 0,8 procent bedragen.

Onze buurlanden Duitsland en Nederland kunnen wel positieve cijfers voorleggen. Voor 2019 verwacht de Commissie voor Nederland een overschot van 1,5 procent en 0,5 procent in 2020. Voor Duitsland gaat het over 1,4 procent (2019) en 0,6 procent (2020).

Lees ook: Onze opinie. “Stapel maar op, die tekorten. Maak maar dieper, dat gat. Een nationale ziekte is het”

Groei

De economie van de eurozone zou volgens de herfstprognoses dit jaar met 1,1 procent groeien. Deze lente raamde de Commissie de groei nog op 1,2 procent. België zit met een groei van 1,1 procent precies op het gemiddelde van de eurozone.

Ondanks de aanblijvende groei in Europa waarschuwt vicevoorzitter Valdis Dombrovskis voor “onrustig vaarwater” in de nabije toekomst: een periode van grote onzekerheid vanwege internationale handelsconflicten, toenemende geopolitieke spanningen, een aanhoudend zwakke industrie en de brexit. “Ik dring erop aan bij lidstaten met hoge overheidsschulden die terug te dringen en landen die het kunnen hun begrotingsruimte te gebruiken.”

Al bijna een jaar waarschuwt de commissie voor een afnemend groeitempo. Duitsland (0,4 procent) doet het dit jaar niet zo goed maar herstelt naar verwachting in 2020 weer enigszins met 1 procent groei. De hele EU van 28 lidstaten groeit dit jaar gemiddeld 1,4 procent.

In de eurozone daalt de werkloosheid in 2019 naar gemiddeld 7,6 en volgend jaar 7,4 procent. De inflatie blijft hangen op 1,2 procent, maar Nederland zit daar dit jaar met 2,6 procent flink boven. Dit komt door de verhoging van de btw. Volgend jaar zakt dat percentage weer tot 1,4.

De schuldratio van de eurolanden daalt naar verwachting van gemiddeld 86,9 procent van het bbp vorig jaar naar 86,4 in 2019 en 85,1 in 2020. Dat is minder hard dan waar de commissie op had gehoopt, onder meer doordat Italië zijn schuld niet verder afbouwt. Het streven is overigens 60 procent.
234 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jennifer Peeters

  Bedankt kracht van verandering. Zet de deuren voor de asielzoekers en gezinsherenigingen nog wat verder open en we zijn binnenkort failliet. Schaam jullie!!!!!!!!!

 • Nawara nawashi

  Wat kosten die vreemdelingen ?. Asielzoekers moeten net zoals ouderen betalen voor opvang. Ik betaal voor mijn oudere moeder 1950 euro per maand. Wel asielzoekers moeten dat ook betalen, of is mijn moeder soms minder?

 • rudy van dam

  Onbegrijpelijk dat de bevolking dit blijft tolereren! Eigenlijk zou men al die TOP-politici moeten afstraffen voor dergelijk wanbeleid gedurende de laatste 30 jaar. Want de burgers beseffen te weinig dat de rekening, die almaar oploopt terwijl we al zoveel inspanningen gedaan hebben, toch ALTIJD aan hun zal gepresenteerd worden. Terwijl de politici blijkbaar enkel zorgen voor de garantie van hun eigen postje, de bijhorende wedde en een vette opstappremie na enkele jaren klungelen ..

 • Jan Verstrepen

  Veel te veel regeringen, veel te veel postje pakkers tussen de politici en een partij de heel het land om zeep helpt NVA ten koste van de toekomst van heel het land.

 • Roger Cooks

  Maar dat wordt dan weer ruim gecompenseerd door de hoogste belastingen en de laagste pensioenen, 2 koningen en 2 koninginnen, een hoop regeringen en een legioen volslagen incompetente zakkenvullers.