België doet het beter in financiële transparantie

THINKSTOCK
Het Verenigd Koninkrijk speelt een belangrijke rol in het wereldwijde gebrek aan financiële transparantie. Dat zegt het Tax Justice Network bij de publicatie van haar Financial Secrecy Index 2013. Die index maakt een ranglijst van landen in functie van hun financiële transparantie. Uit de FSI 2013 blijkt alvast dat België een sprong vooruit maakt tegenover de index van 2011.

In de top 10 van de lijst van financieel meest ondoorzichtige landen zitten weinig verrassingen. Zwitserland voert, net als in 2011, de lijst aan, gevolgd door Luxemburg en Hong Kong en Singapore op een gedeelde derde plaats. Ook de Verenigde Staten staat in de top 10 (op 6). Op de tiende plaats staat misschien toch een mogelijke verrassing: Duitsland en Japan.

De scherpste kritiek reserveert het Tax Justice Netwerk echter voor het Verenigd Koninkrijk. Dat staat met een 21ste plaats zelf niet in de top 10 van meest ondoorzichtige landen, maar is door zijn betrokkenheid bij belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden, Jersey en de Britse Maagdeneilanden wel de "belangrijkste speler" op het vlak van financiële ondoorzichtigheid.

Ons land staat op de 40ste plaats van de ranglijst. Bij de eerste editie van de FSI-ranglijst stond ons land nog bij de 10 slechtste leerlingen. Ons land slaagde er deze keer in zijn transparantiescore te verbeteren van 59 in 2011 naar 45 in 2013. Hoe hoger het kengetal, hoe ondoorzichtiger. Zo ligt de score voor sommige belastingparadijzen boven de 80.