België bij slechtste leerlingen in Europese klas hernieuwbare energie

ANP
Ons land zit in de staart van het Europese peloton als het op hernieuwbare energie aankomt. In 2017 was in doorsnee 17,5 procent van de verbruikte energie in de Europese Unie afkomstig van hernieuwbare bronnen. In België was dat maar 9,1 procent, terwijl de 2020-doelstelling op 13 procent ligt, zo meldt de Europese statistiekdienst Eurostat. De Scandinavische landen scoren het best.

Het aandeel van hernieuwbare energie in de energieconsumptie nam in de EU licht toe. In 2016 ging het nog om een aandeel van 17 procent. Tegenover 2004, het eerste jaar met data, (8,5 procent) is er een verdubbeling. Maar er is nog werk voor de boeg: in 2020 moet het aandeel van de windmolens, zonnepanelen, ... op 20 procent liggen. In 2030 op minstens 32 procent. De individuele doelstellingen zijn bij ieder land anders, afhankelijk van onder meer het uitgangspunt en economisch potentieel.

Vooral de noordelijke lidstaten doen het goed. Zweden spant met verve de kroon: meer dan de helft (54,5 procent) van de stroom kwam er uit hernieuwbare bronnen. De Scandinavische buur Finland volgt met 41 procent. Letland (39 procent) volgt op drie, voor Denemarken (35,8 procent) en Oostenrijk (32,6 procent). 

Ons land bengelt onderaan. Enkel Malta (7,2 procent), Nederland (6,6 procent) en Luxemburg (6,4 procent) doen het nog slechter.

Elf landen hebben hun 2020-doelstelling al bereikt: Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Estland, Kroatië, Italië, Litouwen, Hongarije, Roemenië, Finland en Zweden. Letland en Oostenrijk zijn bovendien niet ver verwijderd van de doelstelling. Zweden mikte tegen 2020 bijvoorbeeld op 49 procent, Finland op 38 procent.

Nederland staat het verste af van de 2020-doelstelling (7,4 procentpunten verwijderd). Dan volgen Frankrijk (6,7 procentpunten) en Ierland (5,3 punten), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, Polen en België (3,9 procentpunten).
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Paul Peelos

  Het volk betaalt zich blauw. En steeds, bij eender welke evaluatie, staan we achteraan. Wat deden en doen Belgische regeringen ?

 • vital verstraten

  10 000 WP voor 17000 euro produceert per jaar +/-10 000 kwh a 0,25eur/kwh is 2500 euro per jaar. Afgeschreven op 6,8 jaar. Iedereen met een beetje gezond verstand zou panelen leggen, was het niet dat de Vlaamse overheid de hernieuwbare energie tegenwerkt met hun prosumententarief en slimme meter!. De overheid moet niet investeren en moet de burger NIETS kosten als jullie STOPPEN MET TEGENWERKEN!

 • Geert Tamsyn

  Jurgen Depoorter, u vergeet een klein detail: waar gaat u het geld (minstens 100 miljard) halen?

 • Marc Vinck

  nogal logisch, voor elke windmolen is er wel een comité tegen. Er moeten windmolens komen maar niet MIJN zicht belemmeren en niet in MIJN achtertuin . NYMBY is een Belgische ziekte zonder medicijn op dit moment, spijtig. Indien je dat uitvindt, ben je op slag multimiljonair

 • Johan Billiet

  Denemarken (als "Scandinavisch land) en zowat de "grootte" van België heeft geen stuwmeren...maar scoort toch goed...resultaat aan een al voor decennia begonnen beleid..dat uitiendelijk ook banen oplevert. België wordt getypeerd door een decennialang non-beleid, afgeremd door de gemeentebesturen die allemaal hun handjes openhouden als bestuurder bij een energieleverancier en waar elke verandering mogelijk inkomensverlies betekent..