België bij absolute stakingskampioenen in Europa

BELGA
In België wordt op Cyprus en Frankrijk na het vaakst gestaakt van alle landen van Europa.  Dat blijkt uit cijfers van het European Trade Union Institute, de Europese denktank van vakbonden. Dat zette de cijfers van alle stakingsdagen tussen 2010 en 2017 op een rij. Gemiddeld werd er in die periode per 1.000 werknemers 96 dagen gestaakt.

In Cyprus werd maar liefst 316 dagen gestaakt, in Frankrijk 125. In Nederland staakten de werknemers maar 13 dagen, in Duitsland 17 dagen. Globaal gezien werd er ook fors minder gestaakt in een aantal Oost-Europese landen, in Hongarije, Slovakije en Letland bijvoorbeeld geen enkele dag.

Tussen 2000 en 2009 lag het aantal stakingsdagen bij ons nog op 70. In 2011 werd er opvallend vaker gestaakt dan in de jaren daarvoor, maar absoluut grootste stakingsjaar in België was 2014. In dat jaar gingen de regeringen-Michel en -Bourgeois van start en kwamen de vakbonden verschillende keren op straat om te protesteren tegen de besparingen en maatregelen als een hogere pensioenleeftijd.

 Over heel Europa bekeken werd er vooral gestaakt in de eerste jaren na de economische crisis van 2009, vanaf 2013 ging het aantal weer naar beneden.
54 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willy Slachmuylders

  Dat die grote bedrijven nog in België willen blijven !!!!????? In Nederland Tilburg ontvangen ze jullie met open armen ! Vakbonden bleiten dan !

 • Stefan Vantstraat

  We kunnen het! Op weg naar nummer 1 (Sic)

 • Gunther Abers

  De vrachtwagenchauffeurs zouden moeten staken. Dan hebben al die stakers zeker geen werk meer. Ze zullen vlug stoppen met hun bleitgedoe

 • Hubert Wouters

  Ze vergeten te vermelden dat ons land verwikkeld is in de strijd voor een gouden medaille als het land met de meeste stakingen. Nog een jaar of twee volhouden heren van de vakbond en stakers. Binnen niet te lange tijd zullen jullie de gouden medaille voor onnozelheid wel winnen. Dan zal dan ook het enige dat jullie ooit zullen winnen.

 • Cor Dierckx

  Niet moeilijk dat er mensen zijn die keihard moeten werken voor amper 1250 per maand (huur 600 euro) met dienstencheque. Moesten veel van degenen die zelf hun loon bepalen het met dat dubbele moeten doen dan zou het hek rap van den dam zijn.