Belgen staken 760.297 dagen in 1 jaar tijd

BELGA
Alle Belgen samen staakten in 2014 ruim 760.297 dagen. Geen enkele regering van de voorbije twintig jaar lokte zoveel stakingsprotest uit als die van Charles Michel. Dat schrijven verschillende kranten. De stakingsgolf komt neer op 197 stakingsdagen per duizend werknemers. Of anders gesteld: de Belgische werknemer staakte in 2014 gemiddeld anderhalf uur. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).

Het is van 1993 geleden dat een regering zich nog zoveel stakingswoede op de hals haalde. Toen werd er massaal geprotesteerd tegen het Globaal Plan van de regering-Dehaene. Ook in 2005 ontbonden de bonden hun duivels tegen het Generatiepact van de regering-Verhofstadt II.

Arbeiders waren vorig jaar goed voor 63 procent van de stakingsdagen, bedienden voor 29 procent en ambtenaren voor 7 procent.

Met die 197 stakingsdagen zet ons land zich aan de kop van het Europese stakingspeloton. Sinds het begin van de crisis in 2008 werd enkel in Cyprus, Frankrijk en Denemarken meer gestaakt. Voor Griekenland en Italië zijn er weliswaar geen cijfers, en de data voor Spanje en Portugal bevatten niet alle stakingen in de publieke sector.

BELGA