Belgen spenderen meer dan 1 miljard euro aan prostitutie

photo_news
Voor het eerst geven Belgen meer dan 1 miljard euro uit aan betaalde seks, zegt de Nationale Bank van België. Die stuurde onderzoekers naar de rosse buurt om klanten te tellen. Net als de arbeid van de bakker en de slager zit ook die van de sekswerker in het bruto binnenlands product, meldt De Tijd vandaag.

Vorig jaar gaven de Belgen 27 procent meer uit aan sekswerkers dan in 2008. Ze spendeerden 1 miljard euro aan betaalde seks, raamt de Nationale Bank van België (NBB) bij haar jaarlijkse berekening van het bruto binnenlands product (bbp).

De NBB houdt rekening met sekswerkers die actief zijn in bordelen, seksclubs en massagesalons, maar ook met mensen die op straat, bij hen thuis of via een escortedienst seks aanbieden in ruil voor geld. Niet-fysieke betaalde seks - zoals via webcams - zit niet in de berekening. "De stijging is grotendeels te verklaren door de toenemende bevolking en de inflatie", zegt NBB-woordvoerder Geert Sciot.

Sinds de jaren 1990 schrijven de Verenigde Naties voor dat landen ook rekening houden met (semi-)illegale activiteiten zoals sekswerk en drugshandel als ze hun bbp berekenen. Sinds 2014 verplicht de Europese Unie sekswerk op te nemen in de berekening.
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN DESSEL

  Van uw kwakske afgeraken door uw onderste neus te laten snuiten is een wel heel dure hobby.

 • Peter Buyck

  Volgens mij een vertekend beeld... Als je iedereen gelijkstelt met prostitutiegebruik... Je hoeft zo geen bar in te lopen voor de seks. Er is de omzet uit drankconsumptie (een pintje is er duurder dan op café...) en er is de omzet uit prostitutie... Ik heb dus serieus mijn twijfels over de betrouwbaarheid van het cijfermateriaal.

 • Norbert Bauwens

  Er is geld voor reizen, restaurants, smartphones, videogames, SUV 's , voetbal abonnementen, fuiven, festivals, gokken en nu ook voor prostituees...…..Maar voor de schoolrekening is er geen meer...……... Tja, men kan een Euro maar één keer uitgeven hé en het belangrijkste gaat voor.

 • Emiel Vandeplas

  Dus enkel en alleen Belgen volgens de studie ? Anderen dus gratis of gesubsidiëerd met belastingsgeld /toelagen?

 • Léon-Bernard Giot

  Om te lachen, en alvast een totaal foute benadering. Alle aankopers van ons staatsbedrijf kregen van een professor van de VUB te horen, nu ongeveer 20 jaar geleden, dat er in de ganse wereld 2 industrietakken zijn wiens omzet en winsten torenhoog piekten boven alle andere sectoren, en dat in deze sectoren het meest gemoord werd : de seksindustrie en de farmaceutische industrie ! En hij vertelde er prompt bij dat de seksindustrie alleen, torenhoog piekt boven alle andere sectoren samen !