Belgen hebben lager nettoloon dan andere Europese werknemers

Photo News
Belgische werknemers hebben een lager nettoloon dan andere Europese werknemers, door het hoge marginale tarief (53,5 procent) vanaf een relatief laag inkomen. Dat blijkt uit de Europese salarisstudie van Deloitte.

De taxshift moest ervoor zorgen dat werknemers met een laag nettoloon meer van hun brutoloon overhouden. Hoewel België's plaats in de ranglijst vorig jaar verbeterde, is er geen duidelijke impact in de nettolonen dit jaar. Vanaf 2018 zal een tweede fase van de taxshift in voege treden, met volgens Deloitte een positieve impact op de lonen in België.

In België zijn er dan weer wel belangrijke fiscale voordelen voor niet-werkende partners. Een gehuwde belastingplichtige met een echtgenoot of echtgenote die geen inkomen heeft, wordt in België minder zwaar belast dan een alleenstaande belastingplichtige. In vergelijking met andere Europese landen is dat belastingvoordeel voor lagere inkomens in België het grootst. Voor de hogere lonen behoort ons land nog steeds bij de landen die het grootste fiscaal voordeel toekennen aan een niet-werkende partner, na Zwitserland, Luxemburg, Frankrijk en Portugal. Met het fiscaal voordeel voor werknemers met kinderen ten laste scoort België ook vrij goed.

De Belgische belasting op passief inkomen (intresten, dividenden) behoort ondertussen ook tot de hogere in Europa. "België is geëvolueerd van een laag belast naar een hoog belast land voor passieve inkomens", klinkt het bij Deloitte.

Voor de werkgevers heeft de taxshift in België dan weer een positieve impact op de kost van de werknemers. België schuift in twee jaar tijd op van een tweede naar een vijfde plaats in de ranglijst van duurste landen voor de werkgever. Desalniettemin blijft ons land bij de duurdere, door de onbegrensde werkgeversbijdragen, aldus Deloitte.
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jan van dessel

  Oorzaak nr 1 zijn het de massale in en te duur betaalde ambtenaren die bovendien een abominabele dienstverlening verstrekken. Als beloning krijgen ze dan ook nog de hoogste pensioenen. Laat ze allen eens een jaar in de privésector werken en dan zullen ze beseffen welk luxe leven ze leiden. De enige ambtenaren die hun loon meer dan waard is de overgrote meerderheid van het medisch personeel.

 • oswald billiet

  Wij betalen veel, heel veel voor die staatshervorming die niemand gevraagd heeft. Die overtollige regeringen maken ons land duur, heel duur en dat zal nooit meer wijzigen om dat het niet anders meer kan. De Founding Fathers van de staatshervorming hebben ons lelijk liggen gehad.

 • james vroman

  nva delft hun eigen graf hoe minder mensen te besteden hebben hoe meer zaken hun deuren gaan mogen sluiten ,hoe minder btw ontvangsten ..het einde van de consumenten maatschappij ..

 • Stefanie van Dijk

  Groot fiscaal voordeel voor niet-werkende partner; hoe krom is dat! En de alleenstaande werkende wordt juist extra belast En dan is er ook nog niet gekeken naar de belastingen die je nog van je nettoloon moet betalen op Elek, Gas, Water, boodschapen etc

 • armi gaston

  Zwaarst belaste land en laagste lonen en pensioenen in Europa. Blijven stemmen voor die traditionele partijen hé mensen. En let goed op voor de N-VA, want die zijn geen haar beter.