Belg wordt topadviseur van ECB-voorzitter Mario Draghi

ECB-voorzitter Mario Draghi.
AFP ECB-voorzitter Mario Draghi.
De Belg Frank Smets wordt op 1 december de nieuwe economische adviseur van de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi. Dat maakte de ECB zelf bekend.

De 49-jarige Gentenaar Frank Smets is doctor in de economie. Momenteel is hij nog directeur onderzoek binnen de ECB, waar hij al sinds december 1998 aan de slag is. Hij werd benoemd door de ECB-directie. Hij zal er ook de rol van coördinator op zich nemen.

Smets vervangt de Duitser Christian Thiman, die de ECB na vijftien jaar verlaat voor de Franse verzekeraar AXA, waar hij in het uitvoerend comité zal zetelen.

Smets, neef van Nationale Bank-directeur Jan Smets, haalde een licentiaatsdiploma economie aan de universiteit van Gent en een doctoraat aan de universiteit van Yale in de VS. Daarna ging hij aan de slag bij de Bank voor Internationale Betalingen, de bank van de centrale banken. Smets deed er vooral onderzoek rond monetaire economie.

Hij startte bij de ECB in de onderzoeksafdeling monetair beleid. In 2002 werd hij adjunct-directeur-generaal onderzoek en in 2008 directeur-generaal. Sinds 2011 is hij ook buitengewoon hoogleraar internationale macro-economie bij de KU Leuven. Hij volgde in die rol Paul De Grauwe op.

Frank Smets.
ECB Frank Smets.