Belg blijft massaal zwart geld regulariseren

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt verwacht dat de regularisatie-aanvragen nog zullen stijgen.
ANP XTRA Minister van Financiën Johan Van Overtveldt verwacht dat de regularisatie-aanvragen nog zullen stijgen.
De Belg blijft massaal zwart geld "witten". Tot 25 oktober van dit jaar werden 1.674 amnestie-aanvragen ingediend, goed voor een bedrag van iets meer dan een miljard euro. Dat schrijft De Standaard vandaag. Na twaalf jaar regulariseren, blijft er dus nog altijd zwart geld boven komen.

In 2013, onder de regering-Di Rupo, werd aangekondigd dat de mogelijkheid "een allerlaatste keer" zou gelden. Maar de huidige regering-Michel voerde in 2016 toch een nieuwe amnestieregeling voor zwart geld in. 

Die regeling kwam erg moeizaam op gang. Zo was het lang wachten op samenwerkingsakkoorden met de ­regio's over het regulariseren van lokale belastingen. Maar nu lijkt de regeling op kruissnelheid te zitten. Er wordt nog een eindejaarsrush verwacht.

Verwachting dat aantal regularisatie-aanvragen nog stijgt

Van het miljard euro dat is aangegeven, werd al voor 883,6 miljoen euro dossiers afgehandeld. Dat levert de schatkist 326 miljoen euro op, waarvan 170 miljoen euro dit jaar. Voor de begroting 2018 rekent de regering op 200 miljoen euro opbrengst.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt zegt in de krant dat hij verwacht dat de regularisatie-aanvragen nog zullen stijgen, nu de informatie-uitwisseling met landen zoals Zwitserland volop loopt.
100 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • hugo VAN HAEVRE

  Iedere Belg gelijk voor de wet maken ze ons toch wijs,eerst jarenlang gevetpot en nu amnestie en met en schijntje komen ze er van af, en wij zullen wel tot ons 67 werken voor een armoede pensiontje

 • Leo Peeters

  @Christian Alex, met zwart geld in de vorm van bankbiljetten of goud aangekocht met zwart geld, kun je alle kanten uit als je het wilt weg geven (of zelf opgebruiken). Het enige dat de begunstigde niet mag doen als het om grote bedragen gaat is: 1. De gekregen biljetten op een rekening zetten. - 2. Het gekregen goud in een keer verkopen. - Als de begunstigde er met mondjesmaat levenslang gebruik van maakt blijf je onder de radar van de fiscus.

 • Tom Faes

  Dank u mijnheer de wever ,dank u wel , wat een geluk dat er tenminste nog één partij is die ons zwart werk in het verleden niet afkeurt .

 • dirk de smet

  dat zal wel niet van arbeiders zijn maar van dikke mannen ,die gastjes in Brussel denk ik,alle ben ik zeker ,dat zijn de eerste die ze zouden moeten controleren,wat gaat er dan bovenkomen,maar dat wisten we al dat ze in de panama papers zaten,

 • Andy De Schieter

  Ze moeten eens bij de vastgoedmakelaars langsgaan. '10 procent moet je zo betalen, dat komt niet op de aankoopakte'. Zo zijn er nog meer.