Beleggers zien weinig zon op de beurs

De Brusselse aandelenmarkt kende maar een sombere dag. De Bel20-beursindex daalde met 1,36 procent tot 2.609,56 punten. Bij de twintig elitewaarden konden alleen Delhaize, KBC en Delta Lloyd een positief rapport voorleggen.

De lichte opflakkering van gisteren bleek dus maar tijdelijk. Zeventien van de grootste twintig aandelen op de Brusselse beurs doken vandaag in het rood.

Het grootste verlies in de elitekorf kwam andermaal op naam van ThromboGenics. De biotechonderneming speelde 4,37 procent kwijt bij een slotkoers van 30,39 euro. De titel is de speelbal van de shorters, beleggers die voordeel wensen te doen uit dalende koersen. Gisteren was het aandeel voor het eerst sinds 28 mei nog eens gestegen, maar het herviel vandaag weer in zijn slechte gewoontes.

Ook UCB moest genoegen nemen met een plaatsje bij de grootste verliezers. De biofarmagroep liet 2,63 procent liggen bij een slotkoers van 40,74 euro. Vorige week verkocht het bedrijf een fabriek in het Amerikaanse Rochester omdat het zich niet langer wil toeleggen op massaproductie. Dat Bank Degroof het koersdoel voor het aandeel daarna op 50 euro hield, heeft blijkbaar niet geholpen.

Bij de kleinere waarden werd Mobistar 2,91 procent bijgeknipt tot een slotkoers van 16,01 euro. De telecomtitel staat daardoor op zijn laagste peil sinds het najaar van 2002. De onderneming heeft de slag om de digitale televisie compleet gemist, waardoor ze geen sterke pakketten kan aanbieden. Intussen krijgt ze met de Fransman Ludovic Pech wel een nieuwe financieel directeur.

Veel externe hulp moesten de beleggers trouwens niet verwachten. Vanochtend had de Japanse beurs met een terugval van 3,8 procent al de toon gezet. De investeerders toonden zich daar mistevreden met het nieuwe economische herstelplan van de regering. Premier Abe wil de consumptie onder meer aanzwengelen door de lonen met 3 procent te laten stijgen en door pensioenfondsen meer aandelen te laten kopen.