Belastingen leveren 2 miljard minder op

Illustratiebeeld.
photo_news Illustratiebeeld.
België sluit 2019 af met een gat van meer dan 2 miljard in de fiscale inkomsten, bericht De Tijd zaterdag. Een lagere groei, een lagere rente en minder dividenden duwen de begroting nog iets meer in het rood.

De begroting van 2019 is de laatste die is opgemaakt door de voltallige regering-Michel. Voor 2019 werd een voorspelde opbrengst van 120 miljard euro uit belastingen in de boeken ingeschreven. Uit het eerste rapport van het monitoringcomité bleek deze zomer dat dat erg optimistisch was. Toen werden de fiscale ontvangsten met 1,9 miljard naar beneden bijgesteld. Het totale begrotingstekort werd toen op 7 miljard gezet.

Uit de statistieken van de federale overheidsdienst Financiën blijkt nu dat de toestand nog iets slechter geworden is. Op basis van een extrapolatie van de inkomsten tot en met de maand november kunnen we aannemen dat de totale fiscale inkomsten onder 118 miljard zullen zakken, zowat 2,3 miljard minder dan begroot, aldus De Tijd.

De fiscus wil het exacte bedrag nog niet bevestigen voor het jaar helemaal ten einde is. "Dat de afwijking negatief zal zijn tegenover de initiële raming staat buiten kijf, maar onze verwachting is dat ze iets minder groot zal zijn dan deze zomer werd verwacht. De achterliggende oorzaken zijn duidelijk: een verslechterde conjunctuur die direct invloed heeft op de voorafbetalingen en de btw-inkomsten. Daarnaast is er de lagere rente en worden minder bedrijfsdividenden uitbetaald", zegt Francis Adyns van de federale overheidsdienst Financiën.
103 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Van Beeck

  In de krant stond dat de taxshift en de belastingsverminderingen enkel gebruikt zijn om de winsten op te krikken. Weet men dan nog niet genoeg. Natuurlijk wel want zij die dit doordreven zijn ergens aandeelhouder!

 • Karel Van Beeck

  Maak nog meer regeringen, nog meer flexijobs, nog meer cadeaus aan de werkgevers, taxchiften enbelastingsverlagingen voor de werkgevers. Men ziet wat er van komt. Met dank aan Open VLD en nva!

 • wim vervoort

  De belastinginkomsten zijn meer dan hoog genoeg. Ondanks de doorgevoerde verlaging voor werknemers en bedrijven dank zij de taxshift blijft ons overheidsbeslag nog bij de hoogsten in de wereld. Probleem legt bij te veel te hoge uitgaven van de staat. Niet extra belastingen, maar echte besparingen en verhoging van productiviteit en efficiëntie van het overheidsapparaat is nodig.

 • Luc Van Bogaert

  Dan zal de put op de begroting van de Zweedse regering nog wat groter zijn dan 12 miljard euro.

 • Gunter Verleyen

  Daarom in Zwitserland BTW van maximum 7,7%!!!!!!!!!!!!! wie gaat er nog BTW ontduiken? + het feit: boetes zijn torenhoog en zelfstandigen met omzet minder dan 100.000 Zwitserse frank hoeven géén Btw aan te rekenen nog aan te geven. Resultaat meer consumptie en geen leger ambtenaren nodig om BTW-ontvangsten te controleren en iedereen wil een factuur want loodgieter, elektricien, schilder enz zijn aftrekbaar van je belastinginkomsten, wie wil er nog zwartwerk.