Belastingcontroleur moet 250.000 euro innen per jaar

Minister van Financiën, Johan Van Overtveldt.
BELGA Minister van Financiën, Johan Van Overtveldt.
De minister van Financiën verwacht van zijn belastingcontroleurs dat ze elk jaar 1,5 miljoen euro inkohieren, en dat ze 250.000 euro innen. Dat schrijft Le Soir op basis van het antwoord van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) op een parlementaire vraag van sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven.

Er bestaan prestatie-indicatoren die de effectiviteit meten van de controles van de algemene fiscale administratie en de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), bevestigde de minister. De doelwaarde bedraagt voor de ingekohierde bedragen 750.000 euro per ambtenaar per semester, en voor de geïnde bedragen 125.000 euro, gaf hij mee.

Bij de BBI preciseert men dat het de indicatoren worden berekend op basis van het aantal voltijds equivalenten en dat ze niet worden gelinkt aan de dossiers die door een agent of een groep agenten worden behandeld. "Deze praktijk geeft geen aanleiding tot individuele evaluaties. Er is geen enkele individuele druk. Dat is logisch, want elk dossier is anders", luidt het.

Volgens PS-afgevaardigde Ahmed Laaouej, voormalig inspecteur op de federale overheidsdienst Financiën, kunnen dergelijke prestatie-indicatoren averechts werken. "Een ambtenaar die gepusht wordt om bepaalde cijfers te halen, zou zich op gemakkelijke prooien kunnen storten in plaats van de meer complexe dossiers aan te pakken", stelt hij.
96 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Emi De graeve

  ik vermoedde al zoiets toen ik mijn belastingbrief open deed maar het geld voor de EU ambtenaren,politici, top managers enz... , de veiligheid en de sociale zekerheid moet van iets betaald worden ...

 • Hugo Van Haevre

  Als ze alle ministers eens doorlichten een voor een halen ze die bedragen van zelf maar dat mag niet zeker

 • jo vandenberghe

  Verkiezingspraat,de swissleaks,de luxleaks,de panamapapers en nog andere zijn al in de vergeethoek geduwd?Of mag er niet gekeken worden naar deze?

 • raf peeters

  Ja natuurlijk,men maakt in Belgie steeds de begroting op op basis van boetes extra innen belastingen ,extra fraude bestrijden how maar,flitsboetes en je kan zo wel even verder,vraag mij af als iedereen morgen zich strikt aan alle regeltjes houden en er geen boetes zou binnen komen wat de regering zou doen,misschien beginnen met hun eigen inkomen te schrappen of halveren.

 • Stefanie van Dijk

  Dus als er niks te vinden is gaan ze het zelf maar verzinnen om de target te halen? Goed bezig! Ik zou zeggen controleer die politici maar eens gedegen, daar wordt niks anders dan gesjoemeld