Bel20 verloor in 2018 liefst vijfde van zijn waarde: van dat rustige beursjaar kwam niks in huis

BELGA
Met nog één dag te gaan stevent de Brusselse beurs af op haar grootste verlies sinds 2008. Nu al staat de Bel20-index, de belangrijkste graadmeter van Euronext Brussel, op een jaarverlies van 19,5%. En de eerste maanden van 2019 kondigen zich al even tumultueus aan. "Want de onzekerheden stapelen zich op", zeggen strategen.

Je hebt 6% van dit artikel gelezen
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • christine raes

  De beurs dient enkel om onschuldige en onwetende burgers hun geld af te trommelen. Enkel deze die voorkennis hebben vullen hun zakken, anders ben je eraan voor de moeite. Ooit geld gestoken in een op papier 100% veilige coöperant aandeel, zelfs dan ben je gerold. Ze zijn zelfs zo slim om je opbrengst te herinvesteren, zo zie je helemaal niks terug van je geld en opbrengst.

 • Terence Van Geluwe

  2019 positief? Hou je vast aan de takken van de bomen. beurzen staan wereldwijd klaar om in elkaar te donderen. Geschiedenis herhaalt zich ook op deze markt. Schulden zijn de laatste 10 jaar nog nooit zo snel toegekomen. En wij gaan de rekening betalen

 • Freek Verdeyen

  De beurs is een georganiseerde vorm van oplichting om mensen met voorkennis schatrijk te maken en om als excuustruus te dienen om de riante salarissen van fondsenbeheerders en bankiers te vergoelijken. Daarvoor heb je een hoop naïeve pummels nodig die in de illusie leven een graantje mee te pikken en een massa mensen die niet weten dat hun fondsen in die pyramidespelen worden ingezet.

 • Ken Grootjans

  @raymond van der craen, de punten kloppen misschien wel, maar de opbrengst is véél lager dan het puntenverlies laat blijken! Met dezelfde aandelen (en verhouding) als in 2007 haalt de Bel20 met moeite nog 2500 (misschien niet eens). Slecht presterende bedrijven worden immers contnue vervangen waardoor de waarde kunstmatig wordt opgedreven. Als de huidige waarde van Fortis, Dexia, Nyrstar, Option, Thrombogenetics, ... zal die véél lager zijn.

 • Gino Denil

  Bij de beurs is de afgrond nooit ver af. En hoe dichter je bij de top komt hoe dichter die afgrond is. Als je naar de 100 jarige grafiek van de Dow Jones dan zie je dat elke steile stijgcurve gevolgd wordt door een crash of een langdurige periode van stagnatie. En over die honderd jaar is het rendement - zonder dividend - iets meer dan gemiddeld 5%. Over heel lange termijn. Dat is dan beleggen voor de volgende generatie.