Bel20 vergeet Russissche zorgen

BELGA
Na een dagje van stijgen en dalen is de Brusselse beurs uiteindelijk positief geëindigd. Bij het slot was de Bel20-index, die de koersevolutie van een korf met de belangrijkste twintig aandelen weerspiegelt, er zelfs 1,81 procent op vooruitgegaan tot 3.178,31 punten.

De beleggers trokken zich onder meer op aan goede macro-economische signalen uit de eurozone. Zowel in de industrie- als in de dienstensector lag de activiteit deze maand hoger dan in november. Het deed hen de zorgen om de roebelcrisis in Rusland even vergeten.

Van de twintig elitewaarden op de Brusselse beurs eindigden er achttien met winst. De grootste bonus was voor Delta Lloyd. De Nederlandse verzekeraar werd 3,30 procent meer waard bij een slotkoers van 19,09 euro. Het concern slaagde er onverwacht in om nog een koper te vinden voor zijn Belgische bankactiviteiten. Het Chinese Anbang telt er 219 miljoen euro voor neer.

Ook de andere financiële aandelen beleefden een goede dag. KBC boekte 3,19 procent vooruitgang bij een slotkoers van 44,78 euro, Ageas verdapperde 2,64 procent tot 28,41 euro. Deze laatste zou nog een meevaller kunnen boeken. Royal Park Investments, waarvan de verzekeraar aandeelhouder is, eist namelijk een schadevergoeding van 740 miljoen dollar van het Amerikaanse Wells Fargo voor misleiding bij de verkoop van verpakte hypotheekleningen. Tijdens de financiële crisis kwam de kwetsbaarheid daarvan aan het licht.

De distributeurs volgden. Colruyt zag zijn koers 2,30 procent aantrekken tot 37,08 euro, Delhaize tikte 2,22 procent hoger af op 56,60 euro. Op de tweede rij veerde Mobistar 3,67 procent op tot 19,36 euro. De telecomtitel profiteerde van een koopaanbeveling van Bank Degroof, die haar koersdoel voor het aandeel van 19 euro naar 22 euro optrok.

Aan de andere kant van de barrière stond D'Ieteren. De autogroep werd 3,59 procent teruggewezen tot 28,50 euro per aandeel. Sinds de waarschuwing dat de winst dit jaar lager zal uitvallen dan verwacht, zit de titel nog meer in het defensief. Hij riskeert volgend jaar ook zijn zitje in de Bel20-index kwijt te spelen.

Bpost zakte 0,15 procent tot 19,73 euro. Morgan Stanley gaf een houden-advies voor de titel.

ThromboGenics kreeg op het einde van de handel nog een ferme dreun. Bij het slot stond een verlies van 4,77 procent en een slotnotering van 6,11 euro op het bord. Er werden liefst 97.278 aandelen verhandeld.