Bel20 legt Griekse zorgen opzij

De Brusselse beurs liet de crisis rond de Griekse staatsschulden vandaag opnieuw even voor wat ze was. De Bel20-index kende weliswaar een negatieve start, maar zette die in de namiddag om in winst. De graadmeter realiseerde uiteindelijk een vooruitgang van 0,47 procent bij een slotkoers van 3.584,11 punten. Van de twintig aandelen in de elitekorf eindigden er zestien hoger.

Ondanks het grote aantal elitewaarden in de plus bleven de meeste schommelingen beperkt. Alleen UCB hield aan een spurt die halfweg de namiddag werd ingezet een winst van meer dan 1 procent over. De biofarmawaarde werd 1,20 procent meer waard bij een slotkoers van 63,94 euro.

Op de tweede rij ging Wereldhave Belgium 3,74 procent hoger tot 89,00 euro. De vastgoedonderneming had dat te danken aan een koopaanbeveling door Bank Degroof, die het koersdoel op 95 euro plaatste.

Ook WDP kende een goede dag. De specialist van opslagruimten werd 2,60 procent meer waard bij een slotkoers van 65,56 euro. In het kader van haar strategisch groeiplan 2013-16, dat in het uitbouwen van een portefeuille van 2,0 miljard euro voorziet, kocht de onderneming voor zowat 115 miljoen euro aan panden in de Benelux bij. Ze verwacht er een huurrendement van 7 procent op.

Delhaize grootste verliezer
Bij de verliezers stond Delhaize vooraan. Het aandeel van de grutter werd 0,95 procent bijgeknipt tot 79,21 euro. De warenhuisgroep is via het dochterbedrijf Alfa Beta actief in Griekenland.

Op de tweede rij zakte Viohalco 4,76 procent weg tot 2,00 euro. De Griekse metaalgroep, die in Brussel noteert, volgde het toegenomen pessimisme over de financiële toestand van het Zuid-Europese thuisland.

Intervest Offices & Warehouses ging 9,78 procent onderuit tot 20,02 euro. Gisteren was de notering nog geschorst om hoofdaandeelhouder NSI de kans te geven een participatie van 35 procent in het vastgoedbedrijf te herplaatsen bij internationale investeerders. Dat gebeurde uiteindelijk tegen 19 euro per titel, aanzienlijk onder de beurskoers van dinsdag.

Vandaag werd de notering van Care Propery Invest geschorst in afwachting van de afronding van een kapitaalverhoging. Het vastgoedbedrijf wou tot 40 miljoen euro vers geld ophalen via de uitgifte van nieuwe aandelen.