Bel20 klimt weer boven 2.900 punten

De Brusselse beurs is vandaag met een lichte winst afgesloten. De Bel20-index verdapperde 0,29 procent tot 2.903,37 punten. Van de twintig aandelen in de elitekorf konden er zestien vooruitgang boeken. De belangrijkste prestatie werd echter op de brede markt gerealiseerd. Daar knalde Henex bijna 25 procent hoger na een bod op de nog uitstaande aandelen door Union Financière Boël.

Bij de grote waarden kwam de sterkste prestatie op naam van ThromboGenics. Het bedrijf zag zijn koers 4,02 procent opveren tot 19,42 euro. Jetrea, het oogmiddel van het concern, is in de VS genomineerd voor de prijs van het beste biotechnologie-product. Vrijdag was het aandeel al 1,50 procent meer waard geworden na een positief advies van een Duitse artsencommissie voor het gebruik van het middel bij onze oosterburen.

Belgacom mocht een vooruitgang van 1,66 procent bijschrijven. Bij het sluiten van de handel stond een koers van 22,41 euro op het bord. KBC Securities is nog steeds koper van het aandeel. Het beurshuis houdt zijn koersdoel op 20,00 euro. Op 25 oktober maakt Belgacom zijn cijfers over het derde kwartaal bekend.

Ook branchegenoot Mobistar zat op de goede golflengte. De titel werd 3,21 procent meer waard om af te sluiten op 13,83 euro. Het bedrijf heeft tussen begin juli en eind september een nettowinst van 26,3 miljoen euro gerealiseerd. Dat is meer dan verwacht. Bovendien houdt het vast aan zijn prognoses voor het hele jaar, niettegenstaande het nieuwe verlies van klanten. Bank Degroof raadt aan het aandeel te behouden. Het koersdoel ligt op 14 euro.

Brede markt
Op de brede markt valt de sprong van Henex op. De holding spurtte 24,70 procent hoger tot 62,60 euro. Referentieaandeelhouder Union Financière Boël doet een bod tegen 63,50 euro per titel op alle aandelen die hij nog niet bezit. De voorgestelde operatie heeft tot doel om Henex van de beurs te halen. Die onderneming investeert haar vermogen vooral in aandelen van Danone en Sofina. Zowel UFB, Henex als Sofina maken deel uit van het zakenimperium van de familie Boël. Sofina zelf ging 4,50 procent hoger tot 78,29 euro.

Achteruitgang KBC
Verliezers waren er nauwelijks. Bij de grote aandelen moest KBC niettemin een achteruitgang met 1,58 procent tot 38,74 euro voor lief nemen. Ook vrijdag was de financiële titel al de belangrijkste verliezer op de Brusselse beurs.