Bel20 boekt licht verlies op laatste dag van 2015

THINKSTOCK
Op de Brusselse beurs heeft de Bel20-index, die de koersevolutie van de korf met de belangrijkste twintig aandelen weerspiegelt, vanmiddag het jaar 2015 afgesloten op 3.700,30 punten. Dat was 0,90 procent minder dan woensdagavond. Tegenover eind vorig jaar bedroeg de vooruitgang niettemin 12,63 procent. Dat is nog net iets beter dan de 12,4 procent die in 2014 werd gerealiseerd.

De beleggers vonden blijkbaar dat het welletjes was geweest. Net als gisteren moest de aandelenmarkt op de laatste halve beursdag immers een stapje terugzetten. Van de twintig aandelen in de Bel20-index eindigden er vijftien in het rood.

Het grootste verlies werd daarbij opgetekend door de distributeurs. Colruyt zakte 2,09 procent tot 47,45 euro, Delhaize leverde 1,91 procent in bij een slotkoers van 89,79 euro.

Op de tweede rij daalde Keyware Technologies 2,41 procent tot 1,98 euro. Ook woensdag was de titel al gezakt. De dagen voordien zat hij nog sterk in de lift na een koopadvies van professor emeritus Roland Van der Elst.

Winst was er bij de grote waarden dan weer voor Telenet en D'Ieteren. De telecomonderneming werd 1,20 procent meer waard bij een slotkoers van 49,77 euro, de autodienstengroep klom 0,92 procent tot 34,42 euro.

Brede markt

Op de brede markt kregen Nyrstar en Fagron een zuurstofkuur. Nyrstar verdapperde 3,57 procent tot 1,60 euro. De zinksmelter sloot een akoord met grondstoffenhandelaar Trafigura over een vooruitbetaling van 150 miljoen dollar voor de leveringen van geraffineerd zinkmateriaal de komende drie jaar. Dit moet de financiële situatie van het bedrijf versterken. Trafigura is naast klant ook aandeelhouder van Nyrstar.

Fagron dikte 3,35 procent aan tot 7,06 euro. De specialist in magistrale bereidingen krijgt van zijn financiers tot eind maart uitstel om te voldoen aan zijn convenanten. Dat geeft het bedrijf de tijd om zich te concentreren op mogelijke publieke of private kapitaalverhogingen om zijn financiële structuur te versterken.

Fluxys Belgium steeg nog 0,86 procent tot 26,46 euro. De raad van bestuur van de gasvervoerder benoemde Pascal De Buck nu ook tot nieuwe algemeen directeur van de koepelonderneming Fluxus, waartoe ook het beursgenoteerde Fluxys België behoord. Hij volgt er Walter Peeraer op. De Buck was sinds begin dit jaar al benoemd tot voorzitter van het directiecomité van Fluxys Belgium.

Status-quo

Vastned Retail Belgium hield het status-quo op 55,97 euro. De vastgoedonderneming kocht in de Arme Duivelstraat in Antwerpen een handelspand dat verhuurd wordt aan de modeketen Les Hommes. De aankoop past in de strategie van het bedrijf om zich te concentreren op commerciële gebouwen in de binnenstad.

En Zenitel hield stand op 1,06 euro. De specialist in kritische communicatie heeft de verkoop van zijn Caraïbische netwerkactiviteiten aan Curaçao Growth Fund, die in november werd aangekondigd, succesvol afgerond.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels