Bel20 blijft onder symbolische 4.000 punten, maar realiseert beste prestatie sinds 2010

Archiefbeeld ter illustratie.
BELGA Archiefbeeld ter illustratie.
De centrale banken zijn in 2019 sterker geweest dan de economische vertraging en de zwakke groei van de bedrijfswinsten, en dan de handelsoorlog tussen de VS en China en de brexit samen. Het jaar 2019 was een grand crû voor de Europese en, meer nog, de Amerikaanse beurzen. De sterindex van de Brusselse beurs, de Bel20, heeft het jaar afgesloten met een duidelijke +21,96 procent, zijn beste jaarprestatie sinds 2010 (+35,1 procent), en blijft net onder de symbolische kaap van de 4.000 punten.

Op enkele uren voor de overgang van oud naar nieuw noteert de Bel20 vandaag bij de vervroegde sluiting van 31 december 3.955,83 punten, tegenover 3.243,63 punten eind 2018. 

"De Bel20 is er op een jaar tijd 22 procent op vooruit gegaan, en dat zonder rekening te houden met de betaling van dividenden. Het is een grand crû voor de beurzen, met zeer hoge returns", zegt Serge Ivlef, specialist in aandeleninvesteringen bij ING, die ook wijst op de "zeer goede prestatie" van de obligatieportefeuilles. Ook goud laat een tweecijferige groei optekenen in 2019.

De prestatie van de Bel20 bevindt zich in de Europese middenmoot. De Duitse DAX eindigt met een winst van 25,5 procent (dividenden inbegrepen), de Franse CAC40 met meer dan 26 procent. De Londense FTSE100 laat een meer bescheiden winst van 12,5 procent optekenen, de Stoxx 600 Europe wint ruim 23 procent. In de VS is de Dow Jones, voorafgaand aan de laatste handelsdag, goed voor een stijging met 22 procent, de Nasdaq met 35 procent en de S&P 500 met 28,5 procent.

"Tegenover een wereldeconomie die sinds begin 2018 vertraagt, een steeds zwaardere handelsoorlog die weegt op de investeringsbeslissingen van de bedrijven en het moreel van bedrijfsleiders, een (net vermeden) technische recessie in Duitsland, een afwezigheid van winstgroei bij de bedrijven, zijn het vooral de centrale banken die de markten te hulp gekomen zijn", aldus Ivlef.

Geen record

Hoewel de Bel20 stevig aangedikt is in 2019, blijft hij nog ver verwijderd van zijn absoluut record van 4.759,01 punten van 23 mei 2007. De index heeft zijn verliezen van 2018 bijna uitgewist. Hij sloot destijds 2017 af op 3.977,88 punten. Sinds zijn oprichting in 1991 kende de sterindex van de Brusselse beurs 18 jaren van stijging en 11 jaren van daling.

Na een rampzalig slotkwartaal van 2018, gingen de markten begin 2019 stevig vooruit, om halverwege april te blokkeren. In de laatste vier maanden van het jaar hernamen ze weer. De eindejaarsrally kon ingezet worden in december, met de aankondiging van een voorlopige handelsovereenkomst tussen de twee belangrijkste economieën in de wereld.

“Het vertrekpunt was Jerome Powell (de voorzitter van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, nvdr.) die in januari zijn kar keerde. Hij maakte een bocht van 180 graden ten opzichte van de logica van renteverhogingen”, waarbij de Fed zijn rentes in 2018 vier keer optrok. Daarna volgden drie renteverlagingen op rij in 2019: in augustus, september en oktober.

De Europese Centrale Bank (ECB) bleef niet achter met de aankondiging in september door afzwaaiend voorzitter Mario Draghi van een aankoopprogramma van obligaties ten belope van 20 miljard euro per maand vanaf november.

Radicale wijziging

“Er is een radicale wijziging geweest op het gebied van het monetaire beleid van de centrale banken”, zegt Olivier Fumière, specialist investeringsstrategie bij Belfius. “Er was een vrees voor een stijging van de rentes en het tegenovergestelde is gebeurd.”

Voor 2020 is men gematigd optimistisch. “Er wordt een goed jaarbegin verwacht, maar op termijn zijn wel meer besparingen en bedrijfswinsten nodig. Daarnaast moeten we ook niet meer rekenen op ingrepen van de ECB, ook al verlaagt de Fed nog steeds de rentes”, aldus Ivlef. 2020 wordt een verkiezingsjaar in de Verenigde Staten en dat belooft vaak - niet altijd - een goed beursjaar ... Relanceplannen en de Europese “Green deal” zouden de groei bovendien kunnen ondersteunen, maar de aandelen zijn reeds relatief hoog gewaardeerd. Olivier Fumière van Belfius verwacht in 2020 geen prestatie zoals in 2019.

De hoofdeconoom van CBC Bernard Keppenne verwacht dat Donald Trump herverkozen wordt, dat er in maart een federale regering gevormd wordt in België, dat de recente beursgang van Aramco zal mislukken en dat de dollar zal verzwakken. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gino Denil

    Na een top komt altijd het dal.