Bedrijven tijdelijk beschermd tegen faillissement en werkuren van studenten geneutraliseerd: extra economische maatregelen bekendgemaakt

Beeld ter illustratie.
BELGA Beeld ter illustratie.
Ondernemingen die in moeilijkheden zitten, maar die tot 18 maart in goede doen verkeerden, zullen tijdelijk beschermd worden tegen inbeslagnames en faillissementen. Dat staat in een ontwerp-volmachtenbesluit van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van KMO’s en Middenstand Denis Ducarme (MR). Ook onderzocht de regering-Wilmès de mogelijkheid om gezondheidspersoneel dat nog niet is ingezet op te vorderen. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Premier Sophie Wilmès vergaderde vandaag samen met de top van haar regering, de bevoegde ministers en de partijen die de regering met volmachten steunen (socialisten, groenen, N-VA, cdH en DéFI) over bijkomende socio-economische maatregelen in de strijd tegen het coronavirus.

Op de agenda van die zogenaamde superkern stond onder meer de Belgische garantieregeling van 50 miljard euro waardoor bedrijven garanties moeten krijgen voor nieuwe kredieten. Maar daarnaast passeerde nog een uitgebreid pakket maatregelen de revue. Zo komt er een tijdelijk moratorium op faillissementen. Er komt ook tot eind juni een vrijstelling van de belasting op vrijwillige overuren (220 uur) in de kritische sectoren.

Verder wordt de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen bevroren tijdens de crisisperiode, krijgen asielzoekers toegang tot de arbeidsmarkt (op voorwaarde dat zij hun aanvraag hebben ingediend bij het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen) en worden korte opeenvolgende contracten van bepaalde duur in kritische sectoren tijdelijk toegelaten.

Tijdelijke werklozen zullen zonder inkomensverlies kunnen ingezet worden in de tuin- en bosbouw. Een werknemer krijgt dan het normale loon voor die job plus 75 procent van zijn tijdelijke werkloosheidsuitkering. Voor studenten komt er een versoepeling van hun urenquotum (van 475 uur per jaar) zodat ze kunnen ingezet worden in kritische sectoren zoals de detailhandel of voedingssector.

Opvordering gezondheidspersoneel

Opvallend is dat de regering ook de mogelijke opvordering van gezondheidspersoneel bekijkt. Het gaat dan om de eventuele opvordering van gezondheidsmedewerkers die nog niet zijn ingezet in de crisis. “Dat om het bestaande contingent gezondheidswerkers die kunnen helpen bij het beheer van de crisis, met name in woonzorgcentra, in stand te houden of zelfs te vergroten. Of er personeel wordt opgevorderd, is afhankelijk van de urgentie van de situatie”, meldt premier Wilmès.

Er is ook afgesproken dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block en de topman van het RIZIV tijdelijk meer hefbomen zullen krijgen om de toegankelijkheid van de gezondheidszorg te garanderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de ontwikkeling van alternatieven voor fysieke consultaties.

Volgens premier Wilmès zullen alle maatregelen nog dit weekend door de ministerraad worden aangenomen voordat ze naar de Raad van State worden gestuurd. 

Werkgevers tevreden

De betrokken sectororganisaties zijn tevreden. Comeos, dat de kleinhandel vertegenwoordigt, wijst erop dat er nu meer mogelijkheden aangereikt worden om de winkels te bevoorraden. “Het is nu alle hens aan dek om de supermarkten te blijven bevoorraden met voldoende personeel dat in veilige omstandigheden kan werken. Met de maatregelen die de regering vandaag neemt, kunnen we extra helpende handen inschakelen.” Comeos roept de regering wel op om nu al haar energie te steken in de non-foodwinkels en horeca die nog altijd gesloten zijn. “Hen helpen om te overleven en nadien alles in het werk stellen om een heropstart mogelijk te maken.”

Het VBO juicht de maatregelen toe, maar zou graag zien dat ze niet beperkt blijven tot de essentiële sectoren, maar gelden voor “alle bedrijven die in deze moeilijke omstandigheden hun activiteiten voortzetten (...) Zij worden op dezelfde manier geconfronteerd met personeelstekorten als gevolg van absenteïsme”. De werkgeversorganisatie wil ook snel duidelijkheid over een eventuele verlenging van de sanitaire maatregelen na 19 april. “Ondernemingen die volop hun planning maken voor de komende weken, weten best begin volgende week al waar ze aan toe zijn.”

“Niet evenwichtig”

De liberale vakbond reageert dan weer minder tevreden. Ook al gaat het maar om tijdelijke maatregelen, ze zijn volgens de vakbond “niet evenwichtig”. “De paasdeal houdt geen rekening met de verzuchtingen van honderdduizenden werknemers die nu op tijdelijke werkloosheid staan, noch met de vraag naar financiële compensaties voor alle werknemers die nu hun bedrijf rechthouden”, aldus het ACLVB.

Het feit dat de belastingvrijstelling op overuren zomaar wordt uitgebreid, is volgens de vakbond niet meer in overeenstemming te brengen met de Europese regels rond arbeidsduur. Ze betreurt ook dat er geen sociaal overleg is geweest over het creëren van extra aanwervingsmogelijkheden om pieken op te vangen. En waarom kunnen tijdelijk werklozen wel ingezet worden in de land- en tuinbouwsector met behoud van hun uitkering, en niet de volledig werklozen?

De ACLVB blijft tot slot op haar honger zitten voor wat betreft de coronapremie voor alle werknemers die in de huidige moeilijke omstandigheden aan de slag zijn. Ook het feit dat er nog altijd bedrijven arbeidsongeschikte werknemers in tijdelijke werkloosheid plaatsen, is de vakbond een doorn in het oog.
30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Etienne Callebout

  We zullen eens verder gaan ,dat men het verzorgend personeel en alles die in het beroep staat een status van zwaar beroep zou geven werkelijk dit zou alleen de erkenning zijn van het beroep en geen handgeklap .

 • Dennis Andersen

  Vergoedingen zijn nu vaak onterecht. Mensen die bijberoep enkel kozen voor de belastingsvoordelen zijn grote winnaar en ook sommige zelfstandigen. Mijn kapster ziet door de vergoedingen haar inkomen verviervoudigen niettegenstaande ze geen verlies zal maken want al de achterstand zal ze inhalen en ondertussen doet ze in stoemelings toch nog enkele klanten. Wanneer een vergoeding voor wie thuis moet werken? Onze kosten zijn fors opgelopen.

 • Debusschere Johan

  Ik hoor verschillende keren de gewone werkende mens krijgt niks die blijft werken. Ik zelf moet ook blijven werken zolang dit lukt. Wat moet ik nu meer hebben dan miin gewone wedde. Er zijn mensen die met minder moeten doen. Onthoud ook dat ge wat spaart als het goed gaat

 • RENE SLAGMULDER

  Wordt er ook aan de vrijwilligers in de woonzorgcentra eens gedacht?

 • Jozef Vermeulen

  Steven Vandenbroucke, welke economie? De winkels zijn gesloten zodat iedereen zijn inkopen op buitemlandse websites moet doen.