Bedrijven houden aandeelhouders voorlopig geheim

Minister van Financiën Alexander De Croo.
BELGA Minister van Financiën Alexander De Croo.
Van de naar schatting 800.000 tot 1 miljoen bedrijven in ons land hebben nog maar 25.000 bekendgemaakt wie hun aandeelhouders zijn. Om te vermijden dat bedrijven boetes krijgen die tot 50.000 euro kunnen oplopen, heeft minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) beslist om de termijn voor de registratie van aandeelhouders met zes maanden te verlengen tot eind september. Dat schrijft De Tijd vandaag.

De anti-witwaswet verplicht vennootschappen, maatschappen, vzw's, trusts en stichtingen de identiteit te registreren van de aandeelhouders die rechtstreeks of onrechtstreeks meer dan 25 procent van een vennootschap bezitten. De bedoeling is de strijd aan te binden met criminelen die zich achter vennootschappen verstoppen. Bedrijven moeten hun 'ultimate beneficial owners' - de uiteindelijke begunstigden - bekendmaken in een UBO-register. 

De registratie gebeurt online via het MyMinfin-portaal van de FOD Financiën, maar dat proces liep tot dusver niet van een leien dakje: er waren IT-problemen bij de online registratie. Die moeten dringend worden opgelost, vindt De Croo.

Privacy

Voorts moet Financiën duidelijk maken wat het toepassingsgebied is van het register, omdat critici vrezen dat de privacy van aandeelhouders te grabbel dreigt te worden gegooid. Het register is in eerste instantie toegankelijk voor de antiwitwascel. Daarnaast krijgen notarissen, advocaten, vastgoedmakelaars en accountants toegang omdat ze moeten kunnen nagaan of transacties niet misdaadgerelateerd zijn. 

Ook de fiscus en particulieren hebben toegang. Die laatsten zullen wel een vergoeding moeten betalen per raadpleging.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Van der Vloedt

  Operatie "niet propere handen" om het blauwe virus van staatsbestelers en staatsoplichters niet te laten uitroeien en mondiaal te laten verdwijnen. Misschien weer wat "top" industriëlen op cruciale politieke postjes plaatsen ?

 • Philomena Vanderweyen

  Opnieuw een maatregel voor de meeste politici die in vele bedrijven aandeelhouder zijn,en dan maar afgeven op de stakers.Hoop dat de mensen in mei even vastberaden zijn als vandaag en de huidige bende wegstemt.

 • Guido Willems

  Man,man, man. Heel lang geleden bestond er zo iets als een aandeel aan toonder. Een tiental jaar geleden werden de ondernemingen verplicht om alle aandelen op naam kenbaar te maken.De hele heisa om GDPR en Ubo register is een hele operatie om niets omdat privacy, klimaat en elke ander item door diverse groeperingen wordt afgedwongen. Dit heeft niets meer te maken met politiek of fiscaliteit.

 • Theo Striem

  Te veel graaiers tussen met bande in de politiek

 • Germain De Block

  Denk niet dat de gewone man zoveel tijd bijkrijgt als hij zijn belastingen te laat in dient.de croo zal weer goed mogen dineren hebben zoals gewoonlijk.