Bedienden Delhaize keuren ontwerpakkoord goed

Een stakingsactie bij het distributiecentrum van Delhaize in Zellik, in oktober vorig jaar.
PHOTO_NEWS Een stakingsactie bij het distributiecentrum van Delhaize in Zellik, in oktober vorig jaar.
De meerderheid van de bedienden bij supermarktketen Delhaize heeft ingestemd met het ontwerpakkoord over de herstructurering dat de vakbonden en directie eerder deze maand afsloten. Dat zegt vakbondssecretaris Veerle Verleyen van de christelijke bediendebond LBC. Maandag wordt normaliter het akkoord formeel ondertekend.

"Het gros van de mensen apprecieert de inspanningen die gedaan zijn, en keurt de zaak goed", zegt Verleyen. "Maar er blijven heel wat vragen over de toekomst. Nu begint het echte werk."

Directie en vakbonden kwamen onder meer overeen dat er geen naakte ontslagen vallen en dat het collectief ontslag beperkt blijft tot 1.800 bedienden. In juni vorig jaar kondigde Delhaize aan dat 2.500 bedienden het bedrijf moesten verlaten. De afslanking zou gebeuren via vrijwillig vertrek en vrijwillig brugpensioen vanaf 55 jaar.

Na de bonden moest ook de achterban zich uitspreken. Die consultatieronde in de winkels en centrale diensten zit er nu op en het merendeel van de bedienden gaf dus groen licht voor wat de bonden onderhandeld hebben. Verleyen is opgelucht dat deze fase achter de rug is, maar tempert meteen. Zo zal er onderhandeld worden over de nieuwe winkelstructuur die Delhaize voor de supermarkten wil uitrollen. Bovendien starten begin maart de gesprekken rond het vrijwillig vertrek en vrijwillig brugpensioen. De vraagtekens naar de toekomst toe blijven, er vertrekken immers 1.800 mensen, dixit de vakbondsvrouw.

Maandag is de bijzondere ondernemingsraad gepland waar de CAO met alle afspraken ondertekend zal worden, net als de afsluiting van de fases 1 en 2 van de wet-Renault.