Bediende van 55 jaar verdient 75 procent meer dan 25-jarige collega

Het gemiddelde loon van een 55-jarige bediende uit de profit is 76,38 procent hoger dan het gemiddelde loon van een 25-jarige bediende. Met andere woorden: voor elke 100 euro die de 25-jarige krijgt, krijgt de 55-jarige 176,38 euro.
Thinkstock Het gemiddelde loon van een 55-jarige bediende uit de profit is 76,38 procent hoger dan het gemiddelde loon van een 25-jarige bediende. Met andere woorden: voor elke 100 euro die de 25-jarige krijgt, krijgt de 55-jarige 176,38 euro.
Bedienden van 55 jaar en ouder verdienen, vaak voor hetzelfde werk, gemiddeld 75 procent meer dan hun 25-jarige collega's. Dat blijkt uit een vergelijking van brutolonen door hr-dienstverlener Acerta. 

Het gemiddelde loon van een 55-jarige bediende uit de profit is 76,38 procent hoger dan het gemiddelde loon van een 25-jarige bediende, blijkt uit de studie. Met andere woorden: voor elke 100 euro die de 25-jarige krijgt, krijgt de 55-jarige 176,38 euro. "En dat vaak voor hetzelfde werk", aldus Annelies Baelus, hoofd van de juridische dienst van Acerta. 

Er zijn verschillende redenen voor die loonkloof. "In die loopbaan van dertig jaar heeft de 55-jarige zich opgewerkt en bijvoorbeeld promotie gekregen", legt Baelus uit. Ook de baremieke verhogingen spelen een belangrijke rol. "In sommige sectoren, bijvoorbeeld banken en verzekeraars, worden die anciënniteitsverhogingen quasi automatisch toegekend."

Doorgroeimogelijkheden

De loonkloof tussen 25- en 55-jarigen is groter in grote dan in kleine bedrijven. Grotere bedrijven hebben immers vaak meer doorgroeimogelijkheden. Ook tussen sectoren zijn er grote verschillen. De social profit kent een vlakkere loopbaanstructuur, wat maakt dat de loonkloofverschillen kleiner zijn (48 procent). In de bank- en verzekeringssector is het loonverschil dan weer groter: 55-jarigen kunnen dubbel zoveel verdienen als hun jongere collega's. 

Ook in de chemie- en metaalsector zijn de verschillen groter dan gemiddeld. De loonkloof is dan weer kleiner in bijvoorbeeld de distributiesector (15 procent) of het aanvullend nationaal paritair comité voor bedienden, het grootste paritair comité van het land.

Toon me alle jobs als bediende76 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DANIEL VERSTRAETEN

  Heeft anciënniteit ook geen waarde misschien?

 • Patrick Nys

  Op 50 jarige leeftijd ontslagen en terug begonnen aan het zelfde loon van een 25 jarige in een ander bedrijf met 5000 werknemers . Moet wel zeggen op een jaar tijd heel snel geklommen op de ladder en veel appreciatie gekregen door mijn jaren ervaring.

 • Hilde Peeters

  Als ik al het extra werk wat voor hen niet belangrijk lijkt of ze niet graag doen, veel taken op te vangen, op te leiden,fouten op te lossen, enz niet meer moet doen. Jaren ervaring telt ook ik ben ook onder aan de ladder begonnen andere tijden contracten reorganisaties. Maar ik moest en kon toen al die luxe niet kopen.

 • Freek Verdeyen

  Die van 55 jaar heeft ook langer gewerkt en is ouder dan die van 25 jaar en dat is slimmer voor de economie van de baas en zijn klanten. Boontje komt om zijn loontje.

 • Bart Wijsdekkers

  Misschien moeten ze het loon van de jonge werknemer dan optrekken tot die van een 50-jarige, de werknemers die ouder zijn krijgen voor elk jaar extra 2 dagen extra verlof. Het doel van deze artikels is echter niet om meer loon te hebben voor de jongere, maar om minder loon in het algemeen te betalen.