BBTK: "EY gebruikt maffiatechnieken tegen afgevaardigden"

BBTK-leden tijdens een vakbondsactie.
Photo News BBTK-leden tijdens een vakbondsactie.
Volgens de socialistische bediendebond BBTK heeft consultant EY detectives ingezet om twee vakbondsafgevaardigden te achtervolgen. De vakbond heeft het over "maffiose technieken".

De vakbond voerde maandagochtend actie aan de hoofdzetel van de consultent in Diegem, waar zo'n 800 mensen werken. Aanleiding is het ontslag vorige week om dringende reden van twee werknemersvertegenwoordigers van de BBTK.

Volgens de vakbond is hun ontslag het gevolg van een nieuwsbrief die ze hadden opgesteld voor het personeel. "Het was niets choquerend, gewoon over de ondernemingsraad en de index", aldus BBTK-secretaris Geert Haverbeke.

Afgevaardigden achtervolgen
Als reactie zette EY detectives in om de twee afgevaardigden te achtervolgen. "Uit hun ontslagbrief kunnen we opmaken dat ze achtervolgd werden vanaf het moment dat ze thuis de deur toetrokken tot hun aankomst op het werk. Ook tijdens hun lunchpauze werden ze gevolgd", vertelt Haverbeke.

Ongezien, vindt de vakbond. "Ik krijg er koude rillingen van dat een werkgever een werknemer zo schaduwt".

Volgens de BBTK bestond de 'dringende reden' waarvoor ze werden ontslagen uit het niet respecteren van de werkuren. De vakbond maakt zich sterk dat de rechtbank EY hier niet in zal volgen.

Als reactie overweegt de vakbond verdere juridische en syndicale acties. Bovendien, aldus Haverbeke, zal het ABVV zich intern beraden of het nog verder met EY wil samenwerken binnen bedrijven waar het actief is als revisor en dus met de vakbond moet samenwerken in de ondernemingsraad.

Bij EY was voorlopig niemand bereikbaar voor commentaar.

"Uitzonderlijk maar wel toegestaan"

De inzet van detectives door een werkgever om de handel en wandel van een werknemer te volgen is erg uitzonderlijk, maar in bepaalde gevallen wel degelijk toegestaan. Dat zegt professor Frank Hendrickx van het Instituut voor Arbeidsrecht aan de KU Leuven.

Volgens professor Hendrickx is de inzet van privédetectives niet verboden, ook niet in arbeidszaken. Wel dienen enkele voorwaarden vervuld. Zo moet er een ernstig vermoeden zijn van misbruik, waarbij geen alternatieven voorhanden zijn om dit misbruik na te gaan.

Als een privédetective wordt ingeschakeld, mag die enkel worden ingezet op openbare plaatsen en mag die geen 'gevoelige' gegevens verzamelen. Met gevoelige informatie wordt informatie over bijvoorbeeld politieke overtuiging, religie, seksuele voorkeur enzovoort bedoeld. Ook syndicale overtuiging kan onder 'gevoelige gegevens' vallen. Maar volgens professor Hendrickx kan - als er sprake is van een ernstig vermoeden van misbruik - ook in dergelijk geval een detective worden ingezet.