BBC schrapt 450 banen: vooral regionale berichtgeving getroffen

AFP
De Britse zender BBC wil 450 banen schrappen. Het gaat vooral om jobs bij de regionale berichtgeving.

De zender kondigde aan dat het netwerk van lokale radiostations en regionale televisie in Engeland "significant herschikt wordt". De bedoeling is om tegen maart 2022 zo’n 27,5 miljoen euro te besparen. 

Hierdoor verliezen circa 450 mensen hun baan, op een totaal van 3.000. Het bedrijf wijst de coronacrisis aan als grote schuldige, waardoor veel minder inkomsten binnengestroomd zijn. Eerder was al duidelijk geworden dat de BBC dit jaar nog 138 miljoen euro moest besparen. 

Heruitvinden

Helen Thomas, directeur van BBC England, wijst erop dat heel wat lokale diensten meer dan vijftig jaar geleden opgericht zijn en sindsdien amper aangepast zijn. Volgens haar moet de regionale berichtgeving zich fiks heruitvinden. "We zitten in een tijd waarbij er via Facebook gemeenschapsgroepen zijn en buren met elkaar communiceren via WhatsApp. We moeten beter vatten hoe mensen leven, hoe ze nieuws consumeren en welke content ze willen.”

Het gaat al om de tweede grote herstructurering bij de BBC op korte tijd. In juni werd er al flink gesnoeid op de redacties in Schotland, Wales en Noord-Ierland. De Britse journalistenbond waarschuwde dat de herstructurering een zware impact zal hebben op de lokale nieuwsgaring.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.