Bayer biedt 55 miljard voor overname Monsanto

Bayer CEO Werner Baumann vandaag tijdens een persconferentie over het overnameplan.
afp Bayer CEO Werner Baumann vandaag tijdens een persconferentie over het overnameplan.
Het Duitse chemische- en farmaceutische bedrijf Bayer heeft een bod van 62 miljard dollar (55 miljard euro) gedaan op de Amerikaanse zaadveredelaar Monsanto. Met verreweg het grootste overnamebod dat ooit gedaan is door een Duits bedrijf, probeert Bayer's werelds grootste leverancier van landbouwproducten te worden.

Bayer taxeert Monsanto's aandelen op 122 dollar per stuk. Dat is 37 procent hoger dan 101,52 dollar, de slotkoers van het Amerikaanse bedrijf op 9 mei, de dag voor het schriftelijke voorstel van Bayer. Monsanto meldde vorige week dat het een ongevraagd bod heeft ontvangen. Het bedrijf heeft zich er nog niet over uitgelaten, behalve dat het bedrijf het voorstel bekijkt.

Afgelopen week werd flink gespeculeerd over de hoogte van het bod, dat gedaan is onder leiding van  Werner Baumann, de kersverse CEO die nog geen maand leiding geeft aan de Duitse multinational. Beleggers reageerden slecht op het op het nieuws: de koers van Bayer daalde met ruim 8 procent.

Reputatie Monsanto

De zadenindustrie ondergaat de laatste tijd ingrijpende veranderingen. Begin februari nam ChemChina marktleider Syngenta over voor 38 miljard.

Monsanto is omstreden, onder andere door de productie van het pesticide Roundup, dat gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Afgelopen weekend werd er op meer dan vierhonderd plekken gelijktijdig gedemonstreerd tegen Monsanto. Als de overname doorgaat, verandert Bayer waarschijnlijk de naam van het bedrijf, zoals het dat in eerdere gevallen ook gedaan heeft. Dat zou ten goede komen aan de reputatie van de zaadveredelaar.

Een demonstrant in Parijs afgelopen zaterdag.
afp Een demonstrant in Parijs afgelopen zaterdag.