Basisinkomen maakt Finse werklozen gelukkig, maar leidt ze niet naar een job

AP
Een proef met het basisinkomen in Finland lijkt niet het gewenste resultaat te hebben gehad. Deelnemers gingen niet vaker de arbeidsmarkt op, zeggen onderzoekers. Zij baseren zich op voorlopige resultaten.

Aan het twee jaar durende experiment deden 2.000 willekeurig geselecteerde uitkeringsgerechtigden mee. Ze mochten niet weigeren om mee te doen. Ze kregen van de overheid elke maand 560 euro waarop ze geen belasting hoefden te betalen. Ze mochten ook bijverdienen, zonder dat ze het basisinkomen weer moesten inleveren.

De Finse overheid wilde bekijken of werklozen gemotiveerder zijn om te solliciteren als ze een basisinkomen hebben in plaats van een werkloosheidsuitkering. Dat blijkt dus niet zo te zijn. Wel was er een positief effect op gezondheidsvlak. De personen vertoonden minder tekenen van stress, en ze hadden minder last van concentratiestoornissen en gezondheidsproblemen. Bovendien hadden ze meer vertrouwen in de toekomst. Kortom, de gevolgen voor de werkloosheid leken volgens de autoriteiten gering, de deelnemers waren wel gelukkiger dan de mensen in de controlegroep.

De autoriteiten maakten de eerste onderzoeksresultaten bekend. Die hebben alleen betrekking op het eerste jaar van het onderzoek en zijn dus nog niet definitief. 

Bekijk ook:

Worden we lui van een basisinkomen?
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eida Lam

  Nogal wiedes eh? Als je het geld zo krijgt waarom zou je er dan in godsnaam nog voor werken?

 • Hilde Peeters

  Waarom zouden ze hier dat doen. Als je stempelt of ocmw krijg je sociaal tarief vele onder hen toch. Als je gaat werken moet je sociale lasten belastingen enz. betalen. Vervoer, opvang, volle pot overal. dus het beetje dat je meer verdient verlies je toch. waarom doe je het dan.

 • Ronny Biesen

  Wat had je gedacht? Dat zien we toch in Belgie al. Wie met 1200 euro dopgeld gaat nog op zoek naar een job?

 • Yvan Lissens

  Dit bewijst wel dat een "beroepsdopper" nooit een slag zal doen, ook al moet hij op het einde van de maand niet meer eten. Hoe kan je overleven op 560 € per maand? Voor dat bedrag kan je hier amper een huis huren.

 • Denis Stock

  Geef me een goed basisinkomen of uitkering en ik voel me een jong gepensioneerde.