Bars, restaurants, kerk, school en discotheek: mini-economie floreert in migrantenkamp Calais

Eén van de vele winkeltjes in het tentenkamp waar naar schatting 2500 migranten verblijven.
Bloomberg Eén van de vele winkeltjes in het tentenkamp waar naar schatting 2500 migranten verblijven.
In het migrantenkamp in Calais, dat de naar schatting 2500 bewoners zelf 'The Jungle' noemen, is uit het niets een mini-economie ontsproten. Er zijn restaurants en bars in de verschillende 'wijken' waar mensen uit Afghanistan, Eritrea, Iran en Syrië samentroepen. Maar er is ook een school, een ziekenboeg van 'Dokters zonder Grenzen', winkels voor basisproducten, een kerk met toren en klok en zelfs een discotheek. Met één luidspreker en één discolamp.

Afghaanse mannen rollen sigaretten die ze per tien in zilverpapier wikkelen om te verkopen. Sigaretten gaan vlot over de geïmproviseerde toonbank, zeker in de discotheek.

Maaltijd: tussen 1 en 2 euro
Het kamp is 160.000 vierkante meter groot. Mannen, vrouwen en kinderen leven er in tenten van zeildoek, recuperatiehout en afgedankte tapijten. Vooral de Afghanen openden her en der winkeltjes. "Sommige draaien heel goed", verklaart Maya Konforti van de mensenrechtengroep L'Auberge des Migrants aan Bloomberg. Een maaltijd in de tientallen restaurantjes kost tussen 1 en 2 euro. Je kan er pasta krijgen, een stoofpotje, aardappelen, rijst, een omelet.

De kerk in 'The Jungle'.
Bloomberg De kerk in 'The Jungle'.

"Zich even weer thuis voelen"
In de discotheek staan waterpijpen, tafels en stoelen. De muziek schalt er uit een eenzame speaker. "Mensen komen hier om te dansen, een biertje te drinken en zich even weer thuis te voelen", verklaart de Nigeriaanse Zimako, inwoner van 'The Jungle'. In de winkeltjes worden telefoonkaarten verkocht, naast primaire etenswaren en chocolade. Er is een kerk, compleet met altaar, toren en een klok die de viering aankondigt.

Middenklasse
"Dit zijn hier slimme mensen", oordeelt Konforti. "Velen onder hen behoorden in hun land tot de middenklasse, zelfs de topklasse. Ze zijn geschoold en hebben een beroep".

Nog volgens Konforti zijn de meeste migranten op de vlucht voor oorlog en vervolging en hebben ze duizenden dollars uitgegeven tijdens hun maandenlange reis naar Calais, met Groot-Brittannië als droombestemming.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.