Moneyou

Gesponsorde inhoud

De nieuwste trend bij 18-jarigen? Ze nemen eerst een ‘gap year’ en gaan dan pas studeren

Studeren na een gap year
Pexels Studeren na een gap year

Een gap year nemen na het middelbaar en pas dan aan hogere studies beginnen: Malia Obama, de oudste dochter van Barack Obama, deed het voor ze naar Harvard trok. Duizenden 18-jarigen volgen haar voorbeeld. Ook Belgische jongeren. 

Uitstel wordt afstel? 

Veel ouders houden hun hart vast als ze het horen. Dat je na je studies een wereldreis maakt en pas dan gaat werken, akkoord. Maar een gap year meteen na de middelbare school? Is dat niet vragen om problemen? Wordt uitstel dan geen afstel?

Zoals Tom Waes 

Simon Overdeput denkt van niet. Deze 18-jarige Gentenaar volgde Latijn-wetenschappen. Hoe meer hij nadacht over een studiekeuze, hoe minder hij wist wat het moest worden.
Simon: “Ik heb veel interesses. Vier of vijf jaar lang alleen maar met fysica, politiek of cultuurgeschiedenis bezig te zijn, dat leek me geen boeiend vooruitzicht. Bovendien is het altijd mijn droom geweest om een stuk van de wereld verkennen. Een job als Tom Waes, dat zou ik helemaal zien zitten. (lacht) Alleen was ik bang dat het er na mijn studies niet meer van zou komen. Het is nu of nooit, dat gevoel had ik.”

Zelf sparen voor de reis

Simons ouders waren niet gekant tegen dat ‘tussenjaar’. Hij moest wel werk zoeken en goed over de praktische gevolgen nadenken.
Simon: “Als je je nergens als student inschrijft, valt het kindergeld weg. Ik moest ook op mijn eigen naam een hospitalisatieverzekering afsluiten. Dat ik zou werken, is maar normaal. Ik wil zelf mijn reis bijeensparen. Ik heb al in een grootwarenhuis en een restaurant gewerkt en sinds kort mag ik voor een start-upbedrijf rondrijden en nieuwe software uittesten. Dat is wel interessanter dan rekken vullen. (lacht) Ze hebben me uitgelegd hoe de business in elkaar zit en hoe ze zo’n nieuw product in de markt zetten. Ik heb al veel bijgeleerd.”
Heeft hij nu al een beter zicht op zijn toekomst? “Ik ben dit jaar al een paar keer met vrienden mee naar de les geweest. Dat heeft het beeld voor mij al duidelijker gemaakt. En tijdens mijn reizen wil ik betaald en vrijwilligerswerk doen en ervaring opdoen. Ik denk dat ik straks beter zal weten wat ik wil en welke studiekeuze daarbij hoort.”

5 goede redenen om een ‘gap year’ te nemen

1. Je neemt de tijd om te ontdekken wat je wil in het leven en maakt zo een geïnformeerde studiekeuze. Dat is beter dan verschillende keren van studierichting veranderen.

2. Werken en reizen zijn goede manieren om je horizon te verruimen, letterlijk en figuurlijk. Het leven is meer dan biercantussen en studentengenootschappen.

3. Je maakt nieuwe vrienden van over heel de wereld. Leuk om die later nog eens op te zoeken in Zweden, Nieuw-Zeeland of Italië.

4. Buitenlandse ervaring is een pluspunt op je cv. Een gap year wordt trouwens niet scheef bekeken in het hoger onderwijs. Gap year-studenten zijn betrokken en halen mooie punten.

5.Geen job, geen hypotheek, geen gezin: is er een beter moment in je leven om op avontuur te gaan?

Doelgericht sparen gaat sneller

Veel gap year studenten werken en sparen geld voor een wereldreis. Of je nu spaart voor een reis, een smartphone of een bromfiets: sparen gaat beter en sneller als je een duidelijk omlijnd doel voor ogen hebt. De app Moneyou helpt je hierbij. Je geeft je spaarrekening een zelfgekozen naam en voegt een foto van je spaardoel toe. Dat werkt motiverend en helpt je om sneller je spaardoel te bereiken. Lees er meer over op www.moneyou.be 

Een gap year is echt niet het enige waar jongeren van dromen. Welke #goals streven ze nog allemaal na? En hoe kunnen ze daar het beste voor sparen? Check de video, en wie weet strik jij ook wel wat tips om een succesvolle #goaldigger te worden. 
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • chris ceulemans

  Misschien beter een jaar "bootscamp" doen ...!

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Niet slecht gezien. Zo ontgroeien ze de schoolbanken, doen ze wat levenservaring op en beginnen ze hopelijk wat rijper aan hun studies

 • Wim Van Hoof-Segers

  Best inschrijven als werkzoekende dan telt dat jaar mee voor de 42 jarige loopbaan. Studeren dat veel harder werken is dan "werk zoeken" telt niet mee voor de carriere duur.

 • Ronald Boudewijns

  “werken” is een “werkwoord” dat velen niet kennen, ook onze “politici” niet die “denken" dat ze werken maar vooral anderen “langer" laten werken.....

 • Fons Billen

  vroeger gingen ze op 18 naar het leger , sommige op 14 werken , nu willen ze studeren en op 50 op pensioen !