Belgische banken werken samen tegen witwassen

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
De Belgische banken onderzoeken hoe ze efficiënter gegevens kunnen uitwisselen om verdachte financiële transacties op te sporen. Daarvoor lanceerde bankenkoepel Febelfin een proefproject. Dat schrijft De Tijd vandaag.

In de strijd tegen witwassen en de financiering van terrorisme zijn banken wettelijk verplicht klanten en transacties zo grondig mogelijk tegen het licht te houden. Ze moeten de identiteit van de klant achterhalen, net als de herkomst van zijn vermogen. Maar dat 'know your customer'-principe naleven is complex en loopt niet altijd even efficiënt.

Om dat proces eenvoudiger te maken hebben de Belgische banken vanuit de bankenkoepel Febelfin een proefproject gelanceerd. De banken werken daarin aan een systeem dat de informatie die ze moeten inwinnen samenbrengt en gezamenlijk beheert.

“Gegevensuitwisseling over particuliere klanten”

"Het proefproject loopt sinds begin dit jaar", zegt Febelfin-voorzitter Karel Van Eetvelt. "Het project, waarvoor wordt samengewerkt met de Belgische betaalspecialist Isabel, focust voorlopig op grote zakelijke klanten. We zijn het technologische kader aan het uitwerken waarin de banken kunnen werken. Een echte uitwisseling van gegevens heeft nog niet plaatsgevonden."

In een later stadium hoopt Febelfin op een gelijkaardig initiatief voor de gegevensuitwisseling over particuliere klanten. "Dat verhaal is nog veel complexer", zegt Van Eetvelt. "Niet alleen op technologisch gebied, ook omdat de strikte privacyregels gerespecteerd moeten blijven bij het uitwisselen van gegevens.”

"Uiteindelijk moet witwassen op Europees niveau worden aangepakt, want het is een grensoverschrijdend fenomeen", aldus Van Eetvelt nog. Dat hebben ook de Europese ministers van Financiën begrepen. In een reactie op de recente reeks affaires in de banksector denken zij hardop na over een nieuwe Europese toezichthouder voor de strijd tegen witwassen.

Karel Van Eetvelt.
Joel Hoylaerts / Photonews Karel Van Eetvelt.10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bart Verbeeck

  Is fractioneel bankieren dan niet een soort pre witwassen...

 • Jan hertogs

  Dus ze gaan de kleine man nogwat extra pesten

 • Patrick Braekeveldt

  Ik geloof daar geen fluit van ,de grote fraudeurs zullen blijven bestaan !

 • HUGO COOLSAET

  Bij het deponeren van een huurwaarborg, gewoonlijk minder dan 3000€, doen sommige instellingen ook gewichtig "In de strijd tegen witwassen van geld en tegen de financiering van terrorisme". De wet zegt dat zij verdachte transacties

 • Mario Tersago

  Triestig hoor.. Dat men al eens begint om efficiënt, de witwaspraktijken aan te pakken.. Er worden miljarden in paradijzen ontdoken, gefraudeerd en geparkeerd door belgen.. wanneer je dan in het nieuws leest dat er voor een paar honderduizend euro is teruggevorderd, stel ik me er toch serieuze vragen bij. Nee nu weer de kleine visjes vangen, terwijl de haaien gewoon voortdoen.