Banken sturen overbodig personeel door naar andere sectoren

Banken stuurden hun afgedankte personeel tot nu toe met brugpensioen of met andere vormen van vervroegd vertrek.
Thinkstock Banken stuurden hun afgedankte personeel tot nu toe met brugpensioen of met andere vormen van vervroegd vertrek.
In plaats van ze te ontslaan of met brugpensioen te sturen gaat de banksector afgedankt personeel doorsturen naar andere sectoren. Daarover is een protocolakkoord met de bonden ondertekend, berichten L'Echo en De Tijd. Alleen de liberale vakbond (ACLVB) heeft zijn fiat nog niet gegeven.

De terugloop van het personeelsbestand bij de banken is gekend: de lage rente zet de marges onder druk en de digitalisering verandert het beroep radicaal. Banken stuurden hun afgedankte personeel tot nu toe met brugpensioen of bieden andere vormen van vervroegd vertrek aan.

Daar komt een nieuwe optie bij. Banken gaan hun personeel doorsturen naar sectoren die wel op zoek zijn naar extra werkkrachten. Het gaat dus niet langer om interne functiewissels, maar ook externe.

“Interne en externe wissels nodig”

"De sociale partners stellen vast dat bepaalde functies op het punt staan te verdwijnen of zodanig veranderen dat een interne wissel geen heil brengt", is te lezen. "Bovendien zijn er sectoren die moeite hebben om het gewenste personeel te vinden. Naast interne zijn ook externe wissels nodig."

Er zijn verschillende formules ontwikkeld om alles in de praktijk te brengen. Een ervan is een individueel coachingtraject, met eventueel een tijdelijke toewijzing aan een andere werkgever.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.