Banken onvoldoende voorbereid op harde brexit

REUTERS
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vandaag kritiek geuit op de traagheid waarmee de banken voorbereidingen treffen voor de brexit, nu een brexit zonder akkoord dreigt tegen eind oktober.

De banken met operaties in het Verenigd Koninkrijk hebben "veel minder activiteiten, kritieke functies en personeel" naar hun vestigingen in de eurozone overgebracht dan aanvankelijk voorzien in hun plannen voor de brexit, aldus een ongeruste toezichthouder.

In het geval van een harde brexit, zal het Verenigd Koninkrijk een "derde land" worden, hetgeen impliceert dat de internationale en Britse banken die er gevestigd zijn, ervoor zullen moeten zorgen dat ze operationele eenheden in de eurozone hebben om hun klanten er te kunnen blijven bedienen.

De ECB gaat ervan uit dat de banken "de uitvoering van hun plannen nu zullen versnellen". Die plannen moeten in het bijzonder middelen omvatten om de risico's in de eurozone te beheersen en om over adequate beslissingsorganen te beschikken. De ECB zal "lege dozen" in de eurozone niet tolereren, klinkt het.

De waarschuwing van de ECB komt er nu het Britse vertrek uit de Europese Unie, dat eerst voorzien was in maart, al twee keer uitgesteld werd en nu verwacht wordt op 31 oktober.

De nieuwe Britse regeringsleider Boris Johnson heeft al verzekerd dat die datum nageleefd zal worden, met of zonder een akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Verbeeck

  Hoe kan dat nu??? Al die regelgeving die ervoor moet zorgen dat de banken solide zijn? De stress tests waren altijd voorbeeldig ! Nu plots dit? Ach, men is zich al aan het indekken. gellukig heb ik voorkennis en heb me al uit het FIAT systeem uitgecheckt.

 • Erwin Van Roy

  Alle de Vlaming hieronder weet het weer allemaal beter. Ik zou zeggen stel u kandidaat bij de volgende verkiezing en bewijs u eens. En Dirk Claeys denk jij nu echt dat het probleem alleen in de België of de EU zal zijn neen dat is wereld wijd. De vorige crisis was de schuld van de VS.

 • dirk claeys

  De negatieve beurzen zijn de voorloper van het kwaad, een nagatieve rente' een haperende economie, onhoudbare staatsschulden, de crisis van 2008 herhaald zich, maar dan 10x erger! Iedereen is gewaarschuwd , bij een nieuwe bankencrisis mag geen enkele staat geld voorschieten als redding, en de 100 000€ bankenwaarborg zal een utopie zijn want de kas is leeg in België! Of denkt iedereen dat ze 100 miljard gaan lenen om iedereen zijn bankwaarborg te gaan betalen!

 • George Baaths

  Als er door 1 land de Europese gemeenschap valt hoe sterk is Europa dan nog vragen

 • Paul Philippaerts

  De banken hebben ons geld niet nodig. Integendeel ze zijn het liever kwijt. Als uw bank geld nodig heeft dan drukt de eu de biljetjes gratis voor de bank. Als de bank geld te veel heeft omdat ze het niet uitgeleend krijgt moet ze het stationneren bij de europese nationals bank en moet ze daar intresten op betalen. Boete dus. Spaarders gaan dus zolang die europese drukkerij bestaat geen cent interest meer krijgen. Europa is er niet voor U maar voor de banken internationals en grote bedrijven.