"Vijftigtal banken wil Londen na brexit verlaten en denkt aan verhuis naar Europese vasteland"

REUTERS
Zo'n 50 banken hebben al contact opgenomen met de Europese Centrale Bank (ECB), over een mogelijke verhuis van activiteiten van Londen naar de eurozone. Dat maakte de ECB vandaag zelf bekend. De brexit zou normaal tegen maart 2019 moeten afgerond zijn.

"Sommigen hebben ons verschillende malen gecontacteerd om hun verhuisplannen te bespreken", aldus Daniele Nouy, die binnen de ECB verantwoordelijk is voor de supervisie van banken. Zo'n 20 instellingen hebben al een licentie voor de eurozone aangevraagd, klinkt het.

Volgens het Europese recht moet een bank die diensten in de EU wil aanbieden, zoals depositorekeningen of kredieten, een onafhankelijk filiaal in de Europese Unie hebben. Zolang Groot-Brittannië deel uitmaakt van de Unie is er geen probleem, maar met de brexit zouden heel wat banken zich moeten herorganiseren.

Onder meer Brussel is kandidaat om financiële activiteiten te huisvesten, net als Parijs, Frankfurt, Dublin en Amsterdam.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Laetitia Vandenbosche

  Frank Triolet je lijkt niet te verstaan wat er gebeurd door zo een vergelijking te maken. Die UK banken moeten zich in de EU vestigen willen ze zaken met EU en in de EU doen, ze hebben geen keuze. En de EU is een grotere markt dus veel interessanter. Het is de brexit die hun verplicht een economische keuze te maken, dit is geen dreigement maar de harde realiteit die de economie van UK aan her treffen is.

 • frank triolet

  Er waren ook bekende personen die Amerika gingen verlaten als Trump ging winnen. Haha en ze zijn er nog

 • François Nuyts

  Er kan blijkbaar niet genoeg meer gesjoemeld worden met de burger zijn geld .

 • Mustafa Weinbaum

  Dat is geen verhuis van activiteiten, maar wel de opstart van een extra onafhankelijk filiaal op het vasteland omdat de EU dat eist. De banken rekenen die extra kosten wel door naar de consument, maar dat zal pestkop Juncker worst wezen.

 • Jean Schoups

  Vóór of na de nieuwe bankencrisis?