"Een derde van de Bitcoin zit bij de Chinezen, een derde in het criminele milieu en een derde is verhandelbaar"

Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis.
rv Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis.
De razendsnelle opkomst van de cryptomunt Bitcoin kan wel degelijk macro-economische risico's opleveren, indien de waarde ervan maar blijft verveelvoudigen. Daar waarschuwt Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, voor.

De totale waarde van alle 1.300 cryptomunten samen bedraagt 260 miljard dollar, aldus De Leus. "Afgezet tegenover een globaal bedrag van uitstaande munten van 6.000 miljard dollar blijf dat beperkt. Stijgt dat naar 1.000 miljard dollar en als de Bitcoin ineenstort, dan heb je wel een probleem", dixit De Leus.

Geld zoekt rendement

De forse stijging van de waarde van crypromunten kent een aantal oorzaken, aldus De Leus. "Er is de 'fear of missing out', de schrik om iets te missen", aldus De Leus. "Er is niets moeilijker dan je buren zien winnen." Er is ook heel veel liquiditeit op de markt, en dat geld zoekt rendement. "Aandelen, kunst, oldtimers. Men is op zoek naar rendement", verklaart hij het succes van de Bitcoin. En er is de grote vraag die wordt afgezet tegen het kleine aanbod. "Een derde van de Bitcoin zit bij de Chinezen, een derde in het criminele milieu en een derde is verhandelbaar."

Een hoge pet heeft hij niet op van cryptomunten. "Het is geen investering, het is puur gokken. Een casino of de Bitcoin, dat is hetzelfde", aldus De Leeus. "Vandaag, morgen, volgende week, volgend jaar. Barsten zal de bubbel hoe dan ook." 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carlos Miguel

  Velen verwarren het groeipotentieel van Blockchain met Bitcoin, dit zijn 2 verschillende zaken.

 • FRANK WILLEMS

  Als je op tijd verkoopt is dit de beste investering van de laatste 1000 jaar .

 • Conny Van den Bosch

  Christina, juist omgekeerd, er is een vast aantal bitcoins die ontgonnen kunnen worden. Terwijl de Euro elk jaar bijgedrukt wordt met miljarden maar al lang niet meer gewaarborgd wordt door een berg goud. Dat Banken hun klanten afraden om met Coins te werken is normaal, ze verdienen er immers niks aan.

 • jan van dessel

  Wikipedia is nu toch geen referentie om de Bitcoin geloofwaardig te maken.

 • Geraldine Valdez

  Wie op 1/1/17 100€ stellar kocht heeft op vandaag 7083€ en binnenkort nog meer. Het is geen gokspel. Je moet onderzoek doen net als bij aandelen. Stellar werkt sinds kort samen met IBM en maakt binnenkort meer deals bekend. Vandaag terug 24% gestegen... dat vind je niet op je spaarboekje.