Bankensector schrapt tienduizenden banen

Onder meer bij de Spaanse bank Banco Bilbao Vizcaya Argentaria zouden ontslagen vallen.
Hollandse Hoogte / Harold Versteeg Onder meer bij de Spaanse bank Banco Bilbao Vizcaya Argentaria zouden ontslagen vallen.
De langzamer groeiende economie en toenemende digitalisering pakken negatief uit voor de werkgelegenheid in de bankensector. Dit jaar kondigden banken aan bijna 78.000 banen te schrappen. Dat is het hoogste aantal in de branche sinds vier jaar, becijferde persbureau Bloomberg.

Europese banken namen daarbij het leeuwendeel, bijna 82 procent, voor hun rekening. Dat heeft ook te maken met de negatieve rente waarmee ze te maken hebben. Om de winstgevendheid te verbeteren, snijden de banken in de personeelskosten.

Volgend jaar verdwijnen er vermoedelijk opnieuw veel banen. Onder meer de Zwitserse bank Julius Bär en de Spaanse bank Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) hebben volgens ingewijden plannen om het mes in het personeelsbestand te zetten.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf peeters

  @Andy en Kaat,uit welingelichte bron weet dat een bankmedewerker veel verdiend en dan bekijk ik het uit standpunt voor wat.Het zijn geen ingenieurs die aan ontwik-keling doen,gegevens in pc typen om vervolgens een model verzekering uit te prin-ten, weet niet daar moet je niet meer dan 2500€ voor verdienen.Misschien was beter de eisen lager te leggen en werk hebben,men betaald teveel voor dat papiertje dat diploma heet en heeft niks met prestatie werk te doen of de uitdaging

 • Andy Janssens

  Beste Raf, denk jij nu echt dat een bankbediende zoveel meer krijgt dan iemand anders in een gelijkaardige functie (bediende - administratie)? Jij doelt waarschijnlijk op de topfuncties bij een bank, maar weet dat die kantoorverrichtingen gebeuren door gewone werknemers die ook maar elke dag gaan werken er er het beste van maken. Het zijn niet die mensen die het beleid bepalen, dus waarom zouden die opeens minder mogen verdienen?

 • Kaat Verstraete

  Beste Raf, het personeel in de banken heeft sedert 2008 al serieus ingeleverd. Waarom zouden ze trouwens moeten inleveren? De banken maken meer winst dan ooit. Is het niet logischer dat de ongebreidelde winstgroei wordt beknot ten voordele van klant en personeel?

 • raf peeters

  Ze kiezen er zelf voor niet?.Vorige week schrijven Fortis dat ze 1 jan 2020 stoppen met uittreksels te leveren,noch kan je overschrijvingen aan de automaten doen,dus verplicht thuis bankieren tenzij je 2€ wil betalen voor een overschrijving te laten uitvoe-ren (oudere mensen worden gewoon aan de kant gezet tussen haakjes). Banken maken miljarden winst stond hier nog te lezen maar blijkbaar zijn het niet genoeg miljarden ten koste van personeel,maar eerlijk,betaal die eens een beetje minder