Banken waren in 2017 grootste winstmachines in België

KBC Bank was vorig jaar de absolute winstkampioen volgens Trends Top.
REUTERS KBC Bank was vorig jaar de absolute winstkampioen volgens Trends Top.
Het jaar 2017 was een goed jaar voor de Belgische bedrijven. De totale omzet van de 5.000 grootste ondernemingen nam met 10 procent toe en hun winst met 5 procent. De grootste winstmachines waren de banken, zo blijkt uit een nieuwe editie van Trends Top, waarin de cijfers van de 5.000 grootste Belgische bedrijven geanalyseerd worden. 

De 5.000 grootste bedrijven boekten samengeteld een omzet van 675 miljard euro, 9,8 procent meer dan in 2016. De totale nettowinst steeg met 5 procent tot 24,2 miljard euro. Dat de winsten het groeitempo van de omzet niet volgden, heeft te maken met toegenomen concurrentie, zegt Tony Coenjaerts van Trends Top. Daardoor worden de marges kleiner. Maar al bij al was het een goed jaar, meent Coenjaerts. “De Belgische economie surfte mee op de goede conjunctuur in Europa en in de hele wereld”, zegt hij.

De economische groei in België werd vorig jaar in mindere mate getrokken door de consument - die gaf wat minder uit en spaarde wat meer -, maar veeleer door de diensten en de verwerkende nijverheid. “De fabrieksindustrie bereikte haar hoogste niveau sinds 2008", luidt het. Dat is vooral te danken aan de farmaceutische sector en de voedingsindustrie, die dankzij de uitvoer van vaccins, bier, chocolade en aardappelproducten de wind in de zeilen hadden.

Schuldenlast

Coenjaerts voegt toch enkele kanttekeningen toe. Zo bleef de Belgische economische groei achter op het Europese gemiddelde. Een gevolg van onze schuldenlast, klinkt het. “We moeten elk jaar miljarden terugbetalen, geld dat niet naar investeringen kan gaan.” Ook de overreglementering in België weegt volgens Coenjaerts op de groei.

De gunstige conjunctuur leverde daarnaast wel een recordaantal jobs op, maar ze legde ook enkele pijnpunten bloot. Met als voornaamste de kloof tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, waardoor bedrijven het steeds moeilijker krijgen om geschikt personeel te vinden. Coenjaerts pleit ervoor nog meer in te zetten op duaal leren in het onderwijs, en wijst ook op de mogelijkheden van economische migratie. In de verpleegsector wordt bijvoorbeeld al frequent een beroep gedaan op buitenlandse werkkrachten om vacatures in te vullen. 

KBC grote winstkampioen

De absolute winstkampioen volgens de Trends Top was KBC Bank. De bankentiteit van KBC boekte een nettowinst van ruim 2,6 miljard euro, dubbel zoveel als in 2016. BNP Paribas Fortis, de tweede in het op de nettowinsten gebaseerde lijstje, moest het doen met een miljard minder winst. Op de derde plaats staat KBC Groep, de holding-entiteit van KBC, met ruim 1 miljard euro nettowinst. Ook Belfius Bank staat nog in de top 10, ING België valt er net buiten. 

Naar omzet gerangschikt was Toyota Motor Europe vorig jaar de grootste onderneming in België, met een omzet van meer dan 25 miljard euro. 

De grootste werkgever bleef HR Rail. De juridische werkgever van het spoorpersoneel (NMBS en Infrabel) stelde 30.763 mensen te werk, bijna 1.000 minder dan in 2016. Dan volgen bpost (23.393 werknemers) en Colruyt (16.929).




22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Freddy De Vos

  Nog altijd, alleen steken ze nu al de winst in hun eigen zakken en krijg je als klant niks meer (je moet zelfs meer betalen).

 • Noella Vancompernolle

  De Belgische groei loopt achter omdat we miljarden schuldenlast moeten betalen, geld dat niet naar investeringen kan gaan die nodig zijn om nog meer winst te kunnen maken. Wat houdt bedrijven tegen om zelf de schuldenlast te verminderen zodat ze nog meer winst kunnen maken?

 • Gerard Braeckmans

  Als je niets uitkeert voor geld dat je in bewaring hebt en dure procenten vraagt voor geld dat je uitleent (dat dus eigenlijk niet van de bank is) is het niet moeilijk om winst te maken.

 • Annie Vanweydeveldt

  Banken, hmmm. Vadertje staat heft nog altijd een banken taks van 0,21 % op alle spaartegoeden. Misschien mag vadertje staat dat ook eens beginnen terug te storten naar de spaarder.

 • Ian Vandenbossche

  En de kleine spaarder wordt gestroopt. 0,10% op spaargeld terwijl inflatie 2% is. Dus kleine spaarder verliest enk jaar 1,90% van zijn geld. Dankzij de banken en met goedkeuring van belgische en europese politici...die wij kiezen!?!