Banken krijgen 500 vacatures niet ingevuld

PHOTO_NEWS
De grootste vier banken van het land hebben 555 vacatures, waarvan zowat de helft voor pas afgestudeerden. Maar het door de bankencrisis van 2008-2009 besmeurde imago blijft de sector parten spelen. "We merken dat de financiële sector niet meer zo aantrekkelijk is voor jongeren als vroeger", erkennen de banken vandaag in De Tijd.

Vooral BNP Paribas Fortis mikt op een forse injectie van jonge twintigers. Bij 's lands grootste bank staan 190 jobs open voor starters. Dat is flink meer dan bij ING België (40), KBC (32) en Belfius (10).

Tussen de banken woedde altijd al een concurrentieslag om financiële, commerciële en juridische talenten. Daar komt nu de strijd om de veelal jonge experts in e-marketing, big data of mobiel betalen bij. Maar het vinden van talent is niet zo makkelijk, want de financiële sector is niet meer zo aantrekkelijk als vroeger.

De vier grootbanken denken over heel 2015 tussen 1.400 en 1.550 aanwervingen te doen. Dat betekent niet dat de totale werkgelegenheid in de sector zal stijgen, want er zijn meer vertrekkers.

Ook het ministerie van Financiën lonkt naar de nieuwe afgestudeerden. Het telt 295 openstaande functies.