Bank voor superrijken duwt als eerste in België rente onder nul

Shutterstock
Puilaetco Dewaay duwt als eerste Belgische bank de rente onder nul. De private bank viseert particuliere klanten met meer dan 5 miljoen euro cash. Dat meldt ‘De Tijd’.

De Belgische banken hebben in tegenstelling tot sommige buitenlandse banken erg lang gewacht om de negatieve marktrente door te rekenen aan particuliere klanten. Nu zet de eerste bank die stap.

"In de nabije toekomst zullen we een negatieve rente aanrekenen aan niet-discretionaire klanten van wie het vermogen hoofdzakelijk belegd is in cash en voor bedragen boven 5 miljoen euro", zegt Puilaetco Dewaay aan De Tijd. Niet-discretionaire klanten zijn klanten met een contract van adviserend vermogensbeheer.

De klanten kunnen niet uitwijken naar een spaarboekje met gegarandeerde rente omdat Puilaetco Dewaay geen spaarboekjes aanbiedt. De bank beheert 10 miljard euro van vermogende klanten, bleek vorig jaar uit een rondvraag van ‘De Tijd’.

Verscheidene Belgische banken verlaagden vroeger al de rente op deposito's van grote ondernemingen tot onder nul. Nu zijn voor het eerst deposito's in euro van sommige particuliere klanten aan de beurt.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  is ook iets te veel geld hebben ..al die stress..

 • Christian Alex

  Mr Faes. De regering doet wel degelijk aan vermogensbelasting: de roerende en onroerende voorheffing, wegenbelasting, erf-en schenkingsrechten en ga zo maar door. Het is de Europese centrale bank die een algemene vermogensbelasting heft op spaargeld door de intresten lager te houden dan de inflatie. Ze heeft de intresten zelfs negatief gemaakt en rekent dat door aan de andere banken.

 • Johan Faes

  Banken kunnen blijkbaar wel aan "vermogensbelasting" doen, onze regeringen niet. Niet in het verleden, niet in de toekomst.. die persen liever Jan met de pet uit.. totdat het gewoon "Jan zonder iets"... wordt

 • wim CLAES

  ze leggen zichzelf een vermogenstaks op maar hohoho als de staat dat doet, dan is de boel te klein. grappige mensen toch?

 • Ghijs Elvan

  De banken kunnen niet anders. Het zijn niet de banken die slecht zijn. In tegendeel. Zij zijn net heel goed bezig met te zorgen dat ze solvabel blijven en niet met overheidsgeld gered moeten worden. Wees dus blij dat ze de interst verlagen. En wat maakt de hoogte van intrest op een spaarrekening uit? Het is veel belangrijker dat de intrest laag is voor zij die lenen. En dat zijn er veel meer dan zij die sparen. Bovendien voor een veel groter bedrag.