Bank Degroof moet stresstesten ondergaan

PHOTO_NEWS
Bank Degroof moet dit jaar een balans- en stresstest ondergaan. Dat heeft de Europese Centrale Bank (ECB) bslist in haar hoedanigheid van nieuwe Europese toezichthouder op de banksector, schrijft het weekblad Trends op zijn website.

Er was vorig jaar veel te doen over de balans- en stresstesten die de banken moesten ondergaan in het kader van de overdracht van het bankentoezicht aan de ECB. Zes Belgische instellingen werden aan de strenge procedure onderworpen: Argenta, Axa Bank, Belfius, Dexia, KBC en BNY Mellon. Ook de Belgische filialen van BNP Paribas en ING werden via hun moederbanken getest.

De ECB heeft nu beslist dat ook Bank Degroof een reeks balans- en stresstesten moet ondergaan. Die oefening zal in de loop van 2015 plaats vinden. De beslissing heeft niets te maken met de geplande fusie met Petercam.

Grensoverschrijdende activiteiten

"De ECB heeft beslist dat vijftien Europese instellingen die vorig jaar niet getest werden, dit jaar de testen moeten ondergaan", vertelt Koen Algaet, die aan het hoofd staat van de banksupervisie bij de Nationale Bank van België. "Het gaat vooral om financiële instellingen met grensoverschrijdende activiteiten. Bank Degroof, dat ook filialen heeft in Luxemburg en Frankrijk, is één van de vijftien namen op de lijst."

Bank Degroof is een van de grootste vermogensbanken van België, en de grootste onafhankelijke speler in private banking. Vorig jaar maakte de bank een winst van 84,4 miljoen euro op 346 miljoen euro inkomsten. Het beheerd vermogen bedroeg 32 miljard euro. Dankzij de geplande fusie met Petercam zou dat bedrag toenemen tot 47 miljard euro.