Bak bier bijna kwart duurder, bij sommige merken zelfs stijging van 56 procent

Een man loopt voorbij een grote poster met een glas Stella Artois in Leuven.
epa Een man loopt voorbij een grote poster met een glas Stella Artois in Leuven.
Een bak pils van een A-merk kost vandaag 23,5% meer dan begin 2013. Bij de goedkoopste merken loopt die stijging zelfs op tot 56%. Een immens verschil met onze buurlanden.

De cijfers komen uit een studie van het Prijzenobservatorium. De waakhond van onze prijzen verbaasde zich over de hoge winstmarges van de Belgische brouwerijen. Gemiddeld houden die bruto 22,10 euro over van elke 100 euro die binnenkomt. Dat is viermaal meer dan bij voedingsbedrijven. De cijfers worden wel zwaar beïnvloed door de twee grote spelers InBev Belgium en Duvel Moortgat. Bijna twee op de drie brouwers hebben een brutomarge van 5 tot 20%.

Fikse stijging

Tussen begin 2013 en augustus van dit jaar is de gemiddelde bierprijs in ons land met 14,2% gestegen. In de eurozone was dat amper 5,4%, en ook in onze buurlanden, zoals Frankrijk (+0,6%) en Nederland (+1%), liggen de prijsstijgingen veel lager.

Dat bier brouwen lucratief blijft, is deels te danken aan de Belgische consument, die ondanks de prijsstijging stevig blijft drinken.

Accijnsverhogingen

Als reden voor de forse stijging in ons land wijst het Prijzenobservatorium op de twee accijnsverhogingen die de regering doorvoerde. Maar dat is niet de enige verklaring. De brouwers hebben de voorbije jaren zelf hun prijzen stelselmatig verhoogd.

Hoe komt het dat bij ons de bierprijs sneller stijgt? Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!

Bierkratten met bierflesjes.
Thinkstock Bierkratten met bierflesjes.58 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Van elewijck

  sinds 1 januari 2018 is er bij een bak jupiler meer dan 5 prcent bij,op een bak jupiler voor nieuwjaar 12,19 euro nu is dat zonder korting 12,95 euro,kan mij dat iemand uitleggen terwijl inbev sprak van een 3 procent

 • Anna Vandenberg

  Er zijn genoeg plaatselijke amateurbrouwers, koop daar bier van. Trouwens bier is een luxe product en overdadig gebruik is slecht voor de gezondheid, de kracht om gezond te leven en de Fam. Dehaene Robbe delen met in de Inbev winst de kracht van Cd&V.

 • Fons Billen

  1 keer per maand naar Nederland of Duitsland voor 3 huishoudens , men oogst wat men zaait.

 • Karel Van Beeck

  Gisteren gezien in de Colruyt. Bak Cristal: 7.48€

 • Marissa Van Oostevelde

  Allez wij Belgen mogen toch niet klagen zitten bij de hoogste inkomens van Europa. Laat me niet lachen