Badge voor alle bouwvakkers, ook op kleine werven

PHOTO_NEWS
Om sociale dumping tegen te gaan, wil staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Bart Tommelein (Open Vld) dat alle bouwvakkers - Belgen én buitenlanders - straks een badge dragen tijdens hun werk. "Dat vergemakkelijkt de identificatie en helpt misbruiken als zwartwerk te beteugelen", zegt hij in Het Laatste Nieuws. Hij wil ook dat kleine werven niet langer ontsnappen aan de "badgeplicht".

"Dat vergemakkelijkt de identificatie en helpt misbruiken als zwartwerk te beteugelen", zegt hij in Het Laatste Nieuws. Hij wil ook dat kleine werven niet langer ontsnappen aan de "badgeplicht". Voor Belgische arbeiders is de "construbadge" of "bouwbadge" al sinds 1 oktober verplicht op werven. "Voor buitenlanders is zo'n construbadge nu nog optioneel, maar ze moeten er wel zelf voor betalen. Dat moedigt niet aan om het te doen", zegt Tommelein.

"Badge ook op kleine werven"

"Het is nochtans belangrijk dat elke bouwwerf volledige informatie heeft over wie daar aanwezig is, zonder uitzondering. Want pas dan is hij volledig controleerbaar voor inspecteurs. Een auto rijdt toch ook rond met nummerplaten? Ik ga zelfs verder dan mijn eigen partij en pleit ervoor de badge in te voeren op kleine werven. Anders zal je de strijd tegen de sociale dumping - een massaal fenomeen in de bouw - nooit serieus kunnen voeren".

Het voorstel maakt deel uit van een actieplan tegen sociale dumping dat Tommelein vandaag aan de regering presenteert. Tommelein wil ook "risicolanden" zoals Roemenië en Polen ervan overtuigen dat ze baat hebben bij de aanpak van sociale fraude, bijvoorbeeld door hun een deel van de sociale bijdragen aan te bieden die in België worden geïnd, staat in Het Laatste Nieuws en De Tijd.

Een auto rijdt toch ook rond met nummerplaten?

Staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Bart Tommelein

"Buitenlanders mogen hier werken"

Tommelein verduidelijkte in 'De ochtend' op Radio 1 dat "buitenlanders hier wel degelijk mogen komen werken, maar enkel als ze in orde zijn met alle regels en met de sociale zekerheid. Dat is bij sociale dumping absoluut niet zo."

Voor de staatssecretaris moeten er op Europees vlak aanpassingen komen aan de controlemogelijkheden. "Het moet goed gecontroleerd kunnen worden, maar er zijn nu een aantal beperkingen. Dit is in feite een strijd tussen West- en Oost-Europa: hier, maar ook in Frankrijk, Duitsland en Nederalnd worden we geconfronteerd met goedkope werkkrachten uit bijvoorbeeld Roemenië en Bulgarije. Maar vaak gaat het om pure maffiasystemen."

Tommelein wil dan ook meer bilaterale overeenkomsten met die Oost-Europese landen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.