Ga naar de mobiele website
^ Top

Werkonderbreking bij Volvo Cars Gent houdt aan, directie vraagt verzoeningsprocedure

Wannes Nimmegeers
Vandaag is de ochtendploeg bij Volvo Cars Gent niet van start gegaan en ligt de productie nog steeds stil. De werkonderbreking blijft duren, nadat de directie vanmiddag een voorstel op tafel had gelegd om de werkdruk aan te pakken.

Het akkoord werd bezegeld door de directie, sectorfederatie Agoria en de gewestelijke secretarissen van de vakbonden. Het werd toegelicht aan de ochtend- en middagploeg maar die laatste ging niet voltallig aan de slag, waardoor de productie niet kon worden opgestart.

Bandsnelheid, tijdelijken
De nachtploeg wordt later op de avond nog geïnformeerd. In het laatste voorstel stelt de directie voor om de bandsnelheid aan te passen en tijdelijke werkkrachten langer in dienst te houden. Maar het akkoord lijkt nog niet aan te slaan.

"Er is nog niet genoeg bereidheid om aan de slag te gaan", zegt Patrick van Hijfte van ACV. "Maar we zitten dan ook in een fase waarin we nog ontdekken wie bereid is om het werk te hervatten. Indien die bereidheid er niet is, moeten we naar een ander type overleg." Als de actievoerders zich niet achter het laatste akkoord scharen, kan de werkonderbreking escaleren tot een staking, waarbij het personeel niet langer door het bedrijf wordt betaald.

"Er is nog onvoldoende vertrouwen om de band op te starten", klinkt het bij ABVV. "We vinden het een goed voorstel maar het is onthaald op boegeroep. Iedereen zal zelf moeten uitmaken hoe het verder moet, maar wij blijven achter de actievoerders staan."

Op dit moment is er geen verder overleg tussen directie en bonden bij. De directie heeft een verzoeningsprocedure aangevraagd.

De werkonderbreking begon gisterochtend, toen de ochtendploeg van de afdeling eindassemblage spontaan het werk neerlegde.

Belangrijkste struikelblok is de hoge werkdruk na de afvloeiing van zo'n 250 tijdelijke werkkrachten. Een eerste voorstel van de directie kon de middagploeg gisteren niet overtuigen om het werk te hervatten.
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Noura VR

  Ik kan begrijpen dat de werkdruk hoog is. Maar bekijk de risicos en wat de gevolgen kunnen zijn. Chinezen kunnen beslissen van Gent te sluiten en wat dan, dan iedereen werkloos. Er moet een oplossing komen maar beide partijen moeten bereidt zijn wat toegevingen te doen. Volvo cars heeft reeds vaak bewezen een van de beste werkgevers te zijn, .Alles nu laten verzieken lost echt niets op.

 • christian van der auwera

  Sylvain Vlerick: Volvo Gent is in handen van China.en die zullen zeker niet zolang wachten om de boel te sluiten.

 • August Leemans

  Misschien heeft JP Franco wel gelijk. Maar wat als men morgen ergens anders meer kan met minder mensen? Dan heeft de politiek het weer gedaan zeker? En het verlies van deze staking zal wel men in rekening brengen bij de balans op het einde van dit jaar.

 • Jan Jan

  Denk dat de grote baas ook ex opel is daar heeft hij ook wel iets klaar gebakken !!!

 • JP Franco

  Altijd maar meer met minder mensen.

Meld een bug