Wereldwijd ruim 5 procent minder Volkswagens geleverd in oktober

AP
De leveringen van het merk Volkswagen lagen in oktober wereldwijd 5,3 procent lager dan in oktober vorig jaar. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Het milieuschandaal rond VW speelt maar beperkt. Het bedrijf wijst ook op moeilijke marktomstandigheden in onder meer Rusland (-25,7 procent) en Brazilië (-49,6 procent).

Er werden vorige maand 490.000 wagens van het VW-merk geleverd. De effecten van het uitstootschandaal zullen pas in de komende maanden volledig te zien zijn, want tussen verkoop en levering zitten meestal enkele weken. Behalve het schandaal, kampt VW ook met "gespannen toestanden op de wereldmarkten", aldus salestopman Jürgen Stackmann.

"De ontwikkelingen in Brazilië en Rusland blijven reden voor bezorgdheid", zegt Stackmann. In China, waar VW bijna de helft van zijn wagens verkoopt, was er wel weer groei, maar VW hinkt achterop tegenover de rest van de markt. "In West-Europa (-1,3 pct) was er een impact door de tijdelijke verkoopstop voor voertuigen betrokken bij het dieselprobleem."