Waarom airco minder efficiënt is voor brandstofverbruik

THINKSTOCK
Het is het eeuwige dilemma van de autochauffeur: raampjes naar beneden of de airco op volle kracht. Het dilemma gaat niet enkel over comfort maar ook over ecologie. Men beweerde altijd dat met de ramen naar beneden een auto meer verbruikt, maar niets is minder waar. Op de website van Vox worden de data van verschillende tests vergeleken met een opvallend resultaat.

Wanneer je met de ramen open rijdt is je voertuig minder gestroomlijnd waardoor er meer energie nodig is om te rijden. Dat heeft tot gevolg dat je ietsje meer verbruikt. Maar de airco verbruikt uiteraard ook brandstof om de auto lekker koel te houden in de zomer.

Geen bewijs
Het gezond verstand leert ons dat je in de bebouwde kom beter met je ramen open rijdt en op de autosnelweg met airconditioning. Maar verrassend genoeg is deze logische redenering onderuit gehaald door enkele onderzoeken. Het zou efficiënter zijn om ook tegen hogere snelheid met de ramen naar beneden te rijden. Uit de beschikbare data van autobouwers is er geen bewijs dat aircoconditioning efficiënter omogaat met het brandstofverbruik dan simpelweg de raampjes naar beneden te laten.

3 tot 10 procent
Wanneer de airco op medium staat verliest de wagen tussen 3 en 10 procent aan brandstofefficiëntie. Door hoog gebruik van de airco zal je dus minder kilometers kunnen rijden. Een kanttekening hierbij is dat je op de autoweg met open ramen een grote hoeveelheid fijn stof inademt. De beste methode is nog steeds om zonder airco en met gesloten ramen te rijden. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk tijdens de zomermaanden of in het buitenland.

THINKSTOCK