VW wil kwijting voor alle leden van het topmanagement

EPA
Voor het Volkswagen-concern zijn er geen aanwijzingen dat leden van het management schuld hebben aan het uitstootschandaal met 'sjoemelsoftware' voor dieselwagens. Op de algemene vergadering eind juni zal de raad van bestuur daarom een kwijting voor alle leden van het topmanagement voorstellen. Dat deelde de autoconstructeur vandaag mee.

Volgens VW zijn er in de lopende onderzoeken tot op heden "geen zware of manifeste inbreuken vastgesteld bij de leden of ex-leden van het topmanagement" die een kwijting in de weg zouden staan.

Het bedrijf voegt er wel aan toe dat het voorstel tot kwijting voor alle topmanagers onder voorbehoud staat. Indien er tegen de aandeelhoudersvergadering van 22 juni in Hannover nieuwe elementen naar boven zouden komen, kan de aanbeveling nog gewijzigd worden. Het Amerikaanse advocatenkantoor Jones Day onderzoekt momenteel in opdracht van VW de hele uitstootzaak.

Voormalig ceo Martin Winterkorn stapte in september op na het uitbreken van het schandaal. Ook in het Amerikaanse management voerde WV personeelswissels door. De hele milieufraudezaak kwam in september in de VS aan het licht, maar deinde al snel wereldwijd uit.