Volvo Cars en Geely overwegen fusie

Illustratiefoto.
BELGA Illustratiefoto.
De Zweedse en Chinese autobouwers Volvo Cars en Geely overwegen om te fuseren. Dat laat Volvo Cars maandag weten. Geely heeft al 99 procent van Volvo Cars in handen.

Een fusie zou van beide merken een “sterke globale groep” maken en de “financiële en technologische synergieën tussen de twee bedrijven versnellen”, luidt het. Li Shufu, de voorzitter van Geely Holding Group, benadrukt dat “het concurrentieel voordeel en de integriteit” van de verschillende merken, Volvo, Geely, Lynk & Co en Polestar, behouden zullen worden.

Eerst werkgroep

Volvo Cars en Geely richten nu een gezamenlijke werkgroep op om een fusie te bestuderen. Die zal een voorstel doen aan de beide raden van bestuur. Een termijn voor die opdracht, wordt niet vermeld.

Geely nam Volvo Cars in 2010 over van het Amerikaanse Ford. Eerder overwogen de Chinezen al een beursgang voor Volvo Cars om geld bij te tanken. Het fusiebedrijf zou noteren op de beurs in Hongkong en later een tweede notering krijgen in het Zweedse Stockholm. Geely heeft al een beursnotering in Hongkong.

Wereldwijd telt Volvo Cars zowat 41.500 werknemers. De constructeur heeft onder meer een grote fabriek in Gent, waar 6.500 mensen aan de slag zijn. Daar verwachten de vakbonden niet meteen een grote impact. “Maar vandaag weten ook wij nog heel weinig. We hebben geen verdere info gekregen over de fusie”, zegt ACV-afgevaardigde Gino Hautekeete.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.