Volkswagen erkent: 11 miljoen auto's uitgerust met frauderende software

Bedrijf zet 6,5 miljard euro opzij

Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft bekendgemaakt dat wereldwijd 11 miljoen van zijn auto's uitgerust zijn met de software die het mogelijk maakt te frauderen met de uitstoot. Het bedrijf zet nu al 6,5 miljard euro opzij. Volgens de Duitse krant Tagesspiegel zou huidig CEO Martin Winterkorn vrijdag vervangen worden door Porsche-CEO Matthias Müller. Het bedrijf ontkent die berichten.

De krant haalt als bron "kringen rond de raad van bestuur" aan. Die komt vrijdag bij elkaar. Winterkorn zou na het schandaal niet meer het vertrouwen hebben van de toezichtsraad. Hij zou dan ook worden opgevolgd door Porsche-CEO Matthias Müller. Volkswagen zelf doet het bericht echter af als "belachelijk".

De 6,5 miljard euro die het bedrijf ondertussen opzijzet is bedoeld om de kosten te dekken van "de noodzakelijke servicemaatregelen en andere inspanningen om het vertrouwen van de klanten terug te winnen."

Dat maakte de autofabrikant vandaag bekend. De voorziening wordt verantwoord in de resultaten over het derde kwartaal. Omdat diverse onderzoeken naar de kwestie nog in volle gang zijn, kan het uiteindelijke bedrag nog veranderen.

De Amerikaanse milieudienst EPA, die de zaak vrijdag aan het rollen bracht, sprak tot dusver van een half miljoen wagens die uitgerust waren met de software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens laboratoriumtests lager uitvalt dan in het dagelijks gebruik.

Martin Winterkorn, bezig aan zijn laatste dagen als Volkswagen-CEO?
ANP Martin Winterkorn, bezig aan zijn laatste dagen als Volkswagen-CEO?
REUTERS

"Grondige tests"

De Duitse regering kondigde vandaag aan dat er "grondige tests" zullen komen bij alle dieselmodellen van Volkswagen. Onafhankelijke experten moeten die testen uitvoeren, aldus de minister van Transport Alexander Dobrindt. Berlijn eist opheldering, en wil weten of ook in Duitsland is vals gespeeld met de emissietests. Ook Zuid-Korea en Australië starten een onderzoek.

De Europese Commissie is van oordeel dat onmiddellijke toezichtsmaatregelen in Europa "voorbarig" zijn. "Er zijn binnen Volkswagen onderzoeken aan de gang, zowel in de VS als in Duitsland", reageerde een woordvoerster van de commissie schriftelijk aan AFP.

"Het is dus voorbarig om te stellen of er ook onmiddellijk specifieke toezichtsmaatregelen nodig zijn in Europa en of de door Volkswagen in Europa verkochte voertuigen ook betrokken zijn", aldus woordvoerster Lucia Caudet. Zij verzekerde dat de commissie de zaak "zeer ernstig" neemt.

De koers van het aandeel Volkswagen kende vandaag opnieuw een sterke terugval. Na de winstwaarschuwing als gevolg van het schandaal, gleed het effect van de autobouwer uit Wolfsburg kort na de middag met bijna 23 procent weg, tot het laagste niveau sinds oktober 2011. Omstreeks 13.30 uur noteerde het aandeel ruim 19 pct in het rood, aan 107 euro.

AP
REUTERS