Volkswagen-CEO bekent voor Amerikaans Congres dat hij al jaar op hoogte was van gesjoemel

VOlkswagen-CEO in de VS Michael Horn biecht vandaag voor het Congres op dat hij op de hoogte was van het gesjoemel met de emissies van dieselwagens.
AP VOlkswagen-CEO in de VS Michael Horn biecht vandaag voor het Congres op dat hij op de hoogte was van het gesjoemel met de emissies van dieselwagens.
De CEO van Volkswagen in de VS, Michael Horn, zal vandaag tegenover het Congres verklaren dat hij al begin 2014 wist dat zijn bedrijf sjoemelde met de emissietests voor dieselwagens. Dat meldt The Independent.

Michael Horn stelt dat hij in de lente van 2014 op de hoogte werd gebracht van de problemen met de emissietest, maar dat die konden verholpen worden. Hij zegt dat hij te horen kreeg dat de ingenieurs van Volswagen zouden samenwerken met overheidsagentschappen om het probleem op te lossen. Tegen eind vorig jaar was er een plan klaar voor de zogenaamde sjoemelsoftware, die ervoor zorgde dat wagens meer stikstofoxide uitstoten op de weg dan wanneer ze op de testbank staan.

"Wij bij Volkswagen nemen onze verantwoordelijkheid en we werken samen met alle relevante instanties", zei Horn.

Volkswagen zou honderdduizenden VW's en Audi's met software uitgerust hebben die het mogelijk maken om de uitstootbeperking alleen bij officiële controles in te schakelen. Daardoor zouden de auto's in het dagelijkse gebruik veel vervuilender zijn dan wettelijk is toegelaten.

Volkswagen zelf verklaarde dat het gaat om 11 miljoen auto's die zijn uitgerust met de software die ervoor zorgt dat de wagen tien keer de wettelijke limiet voor schadelijke stikstofoxides uitstoten. Het autobedrijf roept die wagens nu terug om de uitstootsoftware te updaten. Dit zal volgens CEO Matthias Mueller het hele volgende jaar duren. Milieuactivisten zijn teleurgesteld dat Volkswagen erop rekent dat de klant zelf het initiatief neemt om daarvoor met zijn wagen naar de garage te gaan.