VIDEO. Tesla maakt nu écht Model 3 van 35.000 dollar en verkoopt wagen via internet

Tesla Model 3 in Denver.
AP Tesla Model 3 in Denver.
De door topman Elon Musk beloofde Tesla Model 3 van 35.000 dollar is nu te bestellen in de Verenigde Staten. Dat meldt de maker van elektrische auto's. Daarmee komt Tesla na meer dan twee jaar tegemoet aan zijn initiële belofte. Om de lagere prijs mogelijk te maken gaat Tesla wereldwijd veel winkels sluiten. Het kopen van een auto van het merk is dan alleen nog online mogelijk.

De goedkoopste Model 3 krijgt een bereik van 220 mijl, ruim 350 kilometer. Tegelijkertijd introduceert Tesla nog een Model 3 met een iets groter bereik van 240 mijl, ongeveer 385 kilometer, die vanaf 37.000 dollar te koop is.

Toen Musk de Model 3 in april 2016 onthulde beloofde hij dat de auto voor 35.000 dollar te koop zou zijn. De bouw van de auto's begon evenwel met veel duurdere versies. Daarmee wilde Tesla de kosten voor het nieuwe model versneld terugverdienen. Pas als die kosten omlaag gingen werd het goedkope model haalbaar. Sinds begin dit jaar worden er Model 3's afgeleverd in Europa, maar dat betreft nog de duurdere types.

In een toelichting op de bekendmaking zei Musk dat Tesla waarschijnlijk in het eerste kwartaal niet winstgevend zal zijn. Dat komt onder meer door “een flink aantal'' eenmalige lasten in de periode en “uitdagingen'' om de Tesla-wagens in Europa en China te krijgen. Winstgevendheid zal er waarschijnlijk in het tweede kwartaal van het jaar wel inzitten, denkt Musk.

Enkele van de ruwweg 130 winkels van Tesla zullen, op drukbezochte locaties, blijven bestaan als informatiecentrum of toonruimte van het merk. De andere worden omgebouwd tot service- en reparatiecentrum.
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stephan Schram

  De elekrische auto's komen eraan, of we het nu willen of niet. Europese automakers stellen dit liever nog wat uit omdat hun investeringen in eigen technologie nog moet opbrengen, maar er is geen ontkomen meer aan. Voertuigen op waterstof heeft wel zin, maar eerder voor vrachtwagens die langere afstanden moeten doen. Er is veel (onderbouwde) info over terug te vinden op het internet. Boeiende tijden voor de auto zoals we hem kennen...

 • Patrick Bourgeois

  wanneer gaat de auto industrie nu eens eenvormig achter waterstof staan dat is pas propere energie. In Belgie is de electriciteit binnen 10 jaar niet meer betaalbaar. Ik heb zelf zo'n installatie gebouwd in huis (geen diploma vond school niet interessant). Zonnepanelen op dak die stroom gaat naar fuelcells en die maken waterstof en gaat naar buffertanks of ik gebruik het. Zonder zon stuur ik waterstof naar diezelfde cellen en krijg weer stroom haleluja

 • Jozef Vermeir

  Binnen 10 jaar kost de netstroom zoveel als nu diesel, en de batterijen van 100000km sturen ze naar de maan of in de oceanen. Mooie oplossing.

 • mertens jean

  Laat die Amerikaanse brol maar ginder. De Europeanen MOETEN slimmer zij en voor Europese wagens kiezen. Dat is goed voor de werkgelegenheid en zo blijft er ook meer geld IN Europa.

 • dirk de smet

  tot we met zen allen de stekker insteken voor op te laden en de centrale ontploft door het afnemen van te veel stroom,extra rekening dus ,want er is nu al te kort aan stroom